2015-05-12

Svensk scientologi tresiffrig

Scientologerna är en av vår tids mest uppmärksammade och obehagliga sekter. Hur många är de?

Det är en enkel fråga utan något definitivt svar.
It is difficult to obtain reliable membership statistics. The International Association of Scientologists (IAS), the official Church membership system since 1984, has never released figures. Church spokespersons either give numbers for their countries or a worldwide figure. Some national censuses have recently included questions about religious affiliations, though the United States Census Bureau states that it is not the source for information on religion.
- Wikipedia: Church of Scientology/Membership statistics
Scientologerna är också kända för att slira på sanningen när det gäller hur många anhängare man har. Själva påstår de att de har miljontals medlemmar men välinformerade källor säger att medlemstalen är nere på 25 000 nu. Jag vet själv att när jag 1989 frågade hur många som var medlemmar i IAS, International Association of Scientologists, fick svaret 75 000. Det var antagligen ett ganska rimligt mått på hur många som var aktiva vid den tidpunkten eftersom man var tvungen att vara medlem i IAS för att överhuvudtaget få ta del av någon av de tjänster som kyrkan sålde.
- Håkan Järvå (f.d. scientolog), Sektnytt #10

Denna sida förefaller att vara från 2001, min markering:
När jag jobbade på scientologikyrkan i Stockholm i mitten av 1980-talet, så brukade vi säga 10 000 medlemmar i Sverige. Men det var absolut inte sant. Vi kanske hade 1500, och många av dem inte särskilt aktiva. Nuförtiden är de klart färre i Sverige. Min gissning är 300-400 st aktiva (d.v.s. gör åtminstone några ggr per år sådant som att delta i scientologikurser, arbeta inom scientologikyrkan, eller delta som frivillig i kyrkans projekt.)
- Catarina Pamnell (f.d. scientolog), Scientologi till vardags: FAQ

Numer mäts ju framgång inte bara i antal medlemmar, aktiva eller åtminstone betalande. Numer ska man dessutom ha massor av följare på Facebook. I skrivande stund har Scientology, "The official Facebook page of the Church of Scientology", 284 000 följare. Kan man tro på det?

Mike Rinder berättar om ett tips han fick. Det finns en tysk sida där man kan se varifrån en given Facebook-sidas följare kommer, www.sterntv-experimente.de/FacebookLikeCheck. Om man där tar en titt på CoS-sidan så får man följande resultat:
Över hälften av den dryga kvartsmiljonen kommer från Indonesien. Av återstoden kommer nästan hälften från Mexiko. Är detta länder som är kända för sina starka scientologiska traditioner? Nej, men de är kända för att man där kan köpa sig följare på Facebook.

Listningen rymmer fler underligheter. Som att scientologerna har fler följare i Nepal än i Kanada, Australien eller Tyskland. Eller att futtiga 153 svenskar följer sidan. Den siffran ligger rentav i nivå med Catarinas estimering, extrapolerad för de tio år som förflutit.
It’s the exact same pattern they employ for trying to convince the world they are “experiencing unprecedented international expansion” by buying empty buildings and showing pictures of them and saying “we are opening new churches in major cities around the world.”
- Mike Rinder. Scientology Conquering Facebook, 5 maj 2015

Håkan nämner också de tomma byggnaderna. Projektet heter Ideal Orgs och går ut på att internationella scientologkyrkan köper fastigheter världen över, väl tilltagna, med hyfsade lägen och representativt yttre. Kanske inte för att använda, ifall man inte har folk till det, men väl för att ge intryck; för att scientologikyrkan ska se stor och mäktig ut. (Pengarna kommer från kyrkan i USA, det land som världsscientologin är fullkomligt beroende av.)

Det finns ett svenskt exempel: Arlövs gamla sockerbruk i Malmö. Det köptes och gjordes om till scientologisk kyrka, som invigdes under stort ståhej av översteprästen David Miscavige.Detta var 2009. Finns det någon i trakten som skulle kunna ta en titt och se om där finns någon aktivitet?

Ett ännu mer flagrant exempel på hur scientologin försöker att se större ut än den är kommer från 2000. När kyrkan fyllde 50 år firade man i en arena i Los Angeles, som enligt arrangören fylldes av 14000 entusiastiska anhängare. Man lade ut några ordentligt högupplösta fotografier av publikhavet. Arnaldo Lerma (f.d. scientolog) tog en närmare titt, och hittade lite av varje.

Notera den återkommande damen med rött, eller herrn som finns i ca 2,8 exemplar. Med mera...

Arnaldo Lerma: $cientology Press Release LIES

Avslutningsvis: Catarina Pamnell slutade uppdatera sin sida 2003. Motiveringen var att scientologirörelsen i Sverige inte längre var mycket att skriva om, att den "för en tynande tillvaro idag, jämfört med för 10-20 år sedan." (Alltså före brytningsåret 1996, då en mängd scientologiska dokument kom ut och började spridas och skrattas åt.)

Det som 2003 var en tynande tillvaro måtte 2015 vara en skugga av detsamma. Man skulle kunna säga, att scientologin praktiskt taget inte finns i Sverige; sett till antalet aktiva utövare är det nästan sant.

Fast den lilla skara som nästan inte finns ställer fortfarande till med besvär. Som Janne Larsson, insändarskribent, eller Åsa Graaf, Michael Nielsen och Alexander Breeze, Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige. Några till är det väl; men, som sagt, inte många.

4 kommentarer:

Joacim Jonsson sa...

Och så här går det när man blir påkommen.

Hexmaster sa...

Ha! Den där figuren hörde jag talas om när det begav sig. Och där står hon och talar, sida vid sida med Miscarriage, utan att ha en aaning om det här med scientologi... Jojo.

Anonym sa...

Jag har under de senaste två åren vid ett femtiotal tillfällen promenerat förbi deras byggnad i Arlöv. Oftast ser man inte en själ på området eller genom fönstren. Där brukar stå en eller två bilar kanske på framsidan. En handfull gånger har jag sett personer komma eller gå in genom grinden. Det ser allmännt mörkt ut och det börjar redan se ganska slitet ut.

Ryktet är att hissarna inte ens fungerar längre och det mesta av värme/vatten/el är avstängt för att hålla nere kostnaderna.

Anonym sa...

Scientologerna driver fortfarande skolor i Sverige väl? Till exempel Studemaskolan i Bandhagen, Stockholm där studiepedagogik baseras på L. Ron Hubbards metoder. Jag går förbi den ibland och ryser varje gång jag tänker på att en sådan sekt tillåts utbilda unga människor.