2015-05-25

Lördagsfråga 361: Slagskeppet Bismarck

  1. Dropping the pilot: Järnkanslern Bismarck som lots i Tenniels berömda skämtteckning (halvt på skämt, halvt på allvar, som det brukar vara när det blir som bäst), där den nyblivne kejsar Vilhelm bestämt sig för att ratta den tyska skutan på egen hand. En av få framställningar av OvB där han bär en annan huvudbonad än pickelhuvan.
  2. Prins Charles som nyinsatt (änna; investitur är vad ceremonin egentligen heter) prins av Wales, en titel som ofta getts till den brittiske tronföljaren.
  3. Samuel Hood, amiral i brittiska flottan under en händelserik period. Deltog i sjöslag och annat lite varstans, skolade den unge flottisten Horatio Nelson, och blev tillräckligt gammal för att även delta på dennes begravning.
  4. Prins Eugen, inte målarprinsen men väl Eugen av Savojen, en krigarfurste decennierna kring 1700. Hans CV förefaller bitvis att vara en komplett förteckning över tidens myriader fältslag.
Bismarck, Prince of Wales, Hood och Prinz Eugen ger fyra av de viktigaste fartygen som deltog på ömse sidor i det som kallats jakten på Bismarck, för 74 år sedan. Åsa-Lisa Torva satte den gemensamma nämnaren.

Inga kommentarer: