2015-05-18

Lördagsfråga 360: St Helena

  1. Elin eller Helena av Skövde heter hon som är på den kommunens vapen. Hon levde på 1100-talet och var länge ett lokalt skyddshelgon. Den avhuggna kroppsdel som hon förevisar är för övrigt ett finger och ingenting annat.
  2. En bit av det sanna korset, alltså just det som Jesus verkligen var uppspikad på en gång i tiden, ej att förväxla med de förfalskade bitar som lär cirkulera. Denna bit finns i Wien. Korset hittades, enligt en historia som givetvis inte kan vara annat än sann, av kejsarinnan Helena ca år 300. Hon var för övrigt mor till Konstantin, han som tillät den nya religionen i riket, med världshistoriska konsekvenser.
  3. Napoleon på Sankta Helena. Detalj ur tavla av Francois-Joseph Sandmann. (Se även xkcd: Napoleon)
  4. Den sköna Helena. Åtminstone som Frederick Sandys tänkte sig henne 1867.
Helena, tyckte Stålhumlan. Korrekt! Trenne Sankta Helena, plus en ohelig. Vilket minner om att det just idag är 35 år sedan en av vår tids mest spektakulära geologiska händelser, då berget St Helens, Washington, USA exploderade.

Dessutom är det i dagarna prick 100 år sedan vulkanen Lassen Peak i Kalifornien fick ett ovanligt explosivt utbrott i en serie av explosiva utbrott.

Berget St Helens kallas för övrigt Lawetlat'la av en lokalbefolkning, Loowit av en annan. De amerikanska nybyggarna var erkänt risiga på att komma på bra namn (bortsett från delstater där de många gånger lyckades riktigt bra).

Inga kommentarer: