2015-05-20

Biologisk medicin & biologiska mediciner

Ibland blir det fel.
Läkemedelsbolaget Astra-Zeneca planerar att satsa 2.3 miljarder kronor på att i Södertälje bygga en produktionsanläggning för tillverkning av biologiska läkemedel. [...]

Biologisk Medicin är en annorlunda vårdfilosofi än den skolmedicinska. Den har ett annat synsätt på sjukdomar och en annan strategi för hur de ska behandlas.
- Börje Peratt: Trendbrott inom svensk läkemedelsindustri, Humanism & Kunskap 19 maj 2015

Vad är detta? Ska Big Pharma bli Big Quack?

För även om allt inte är vansinnigt inom det som beskrivs som biologisk medicin (det är det sällan, om någonsin) så är det utan tvivel grovt ovetenskaplig och bedräglig verksamhet. Följande klipp är helt typiskt:
Man kan också säga att skolmedicinen är den manliga principen byggd på att det är mänsklig logik, teknologisk rationalitet och medicinsk ingenjörskonst som ska kurera patienten, medan Biologisk Medicin är den kvinnliga principen byggd på helhetstänkande, intuition, samspel med Moder Jord och inriktad på att plocka fram eller stimulera människans egna självläkande krafter.
- 2000-talets vetenskap: Biologisk Medicin

Karl-Otto Aly är mest känd för sin verksamhet på Tallmogården, det klassiska hälsohemmet. Där var fasta nyckeln till hälsa, liksom en del andra idéer som lanserats av den bitvis djupt obehaglige Are Waerland. (Hans tidning Solvikingen, grundad 1940, lever än idag som tidningen Hälsa. De fascistiska bitarna är omsorgsfullt utrensade, jfr bloggposten Solvikingen.)

Är det sådant som Astra-Zeneca miljardsatsar på? Nej; givetvis inte.

För biologiska mediciner är någonting helt annat:
Ett biologiskt läkemedel är ett preparat vars aktiva substans har producerats i eller renats fram ur material av biologiskt ursprung (levande celler eller vävnad).
- Läkemedelsverket: Biologiska läkemedel

Listan med exempel inleds typiskt nog med vaccin, kvackarnas hatobjekt #1.

Det dröjde heller inte länge förrän den inledande artikeln uppdaterades, till en i nuläget något förvirrad framställning där den tidigare entusiasmen inte retuscherats bort helt. Länken går till en arkiverad version av originalet.

Inga kommentarer: