2014-12-02

Nazister i Ullared?

Upprörd pappa hittar "tyska stridsvagnar med smajlande soldater från nazitiden" hos Gekås i Ullared. Drevet går. Frågor ställs. Hur man ser att en Lego-kopia av en tysk soldat från kriget föreställer en nazist är inte en av dem.

Figurerna har välkända nazistsymboler på sina uniformer, som det nazistiska järnkorset och på hjälmarna sitter örnen som var Nazitysklands statsvapen.
Järnkorset är inte nazistiskt. Det användes som tysk militär symbol långt före nazismen och det används som tysk militär symbol idag.


Här är förresten Angela Merkel på väg från regeringens VIP-plan "Theodor Heuss" 10 + 22 (såld 2011). Järnkorset visar att planet tillhör Luftwaffe, säger dagens tyska flygvapen.

Den tyska örnen har ännu äldre anor. Stuket har naturligtvis varierat och det är uppenbart att det är tredje rikets örnar som avses (den statliga riksörnen på hjälmen liksom den så kallade bröstörnen på uniformen). Men hakkorset har som synes retuscherats bort; den enda verkliga nazistsymbolen i sammanhanget har man inte tagit med.

"Och de här stridsvagnarna är modeller av de nazistiska stridsvagnarna Tiger och Panter", säger en upprörd pappa till GT.
Stridsvagnar saknar partibeteckningar.

... bär bland annat något som liknar Gestapouniformer och symboler som järnkorset och örnen.
Gestapo = hemliga polisen = civila kläder.

Om du inte hade kontorstjänst framåt kriget, men då var det grått som gällde - mer som gubben till höger. Eller om du är med på film eller någon tv-serie; Herr Flick "from the Gestapo" är påhitt på mer än ett sätt. Inte ens SS bar alltid så mycket svart som man kan tro av efterkrigstida skildringar. Det var betydligt vanligare i stridsvagnar av rent praktiska skäl, vilket bidrog till att kosta mången icke-nazist livet: Missförstådda dödskallar.

"Även hjälmarnas form ser ut som nazisternas krigshjälmar", säger den upprörde pappan
Ibland är det svårt att se skillnad på satir och allvar: Hjälmen föreställer en tysk hjälm från andra världskriget. Det är därför den ser ut som den gör. Eftersom moderna funktionella hjälmar är bra lika varandra skiljer den sig heller inte jättemycket från vilken annan hjälm som helst, från andra världskriget och framåt.


En kommunist? Där tillverkaren hos tyskarna tog med noll politiska symboler har de här tagit med såväl stjärna som fana. Och då är Cobi ändå polskt.

Citat och bild 1, 3, 4, 5:

Cobi: Small Army WW2

3 kommentarer:

Anonym sa...

organMen det berättar du först nu. Den yngsta sonen slösar bort sitt liv med Starwarslego...

MVH

Hans

Anonym sa...

Dessutom är fordonet bakom kommunisten ifrån ett Gardesförband.

MVH

Hans

Anonym sa...

Det kan tyckas att en hemlig polis inte har uniform i tjänst, men det är litet mer komplicerat än så. Se wikipedia-artikeln under uniform.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gestapo

Sensemaker