2014-12-22

Lördagsfråga 339: Apollo

  1. Christer Fuglesang och Thomas Reiter (Tyskland) äter geléhallon 2006. Geléhallon finns inte bara i Sverige utan även i exempelvis USA, där de kallas gumdrops. Det var också namnet som kommandomodulen på Apollo 9 fick.
  2. Kiteman är en av de mindre kända skurkarna i Läder... Batmans Gotham City. Han flyger, som synes, drake, och hans verkliga namn är en uppenbar anspelning på en misslyckad drakflygare: Charlie Brown. Apollo 10 delades upp i Charlie Brown och (landaren) Snoopy.
  3. Med Apollo 11 var det slut på de studentikosa beteckningarna. Kommandomodulen fick heta Columbia, "USA:s Moder Svea ungefär" som Pölsan skrev. Här banandes väg för civilisationen på ett känt stycke imperialistkitsch.
  4. Yankee Clipper hette kommandomodulen på Apollo 12. En anledning var att hela besättningen utgjordes av flottans män.
Ergo, kommandomodulerna — det är den koniska delen, till skillnad från landaren — på Apollo 9-11. Fram till 8:an hade expeditionerna inte kallats något annat än "Apollo 8" etc. Från och med 9:an så började man öva på separering av modul och landare, och då fick man också ha olika anrop på radio för att skilja dem åt.

Ännu en Pölsa!

Inga kommentarer: