2014-12-24

Karl-Bertil Jonssons anakronismer

En svensk tiger
Bertil Almqvists blågula tiger skapades på uppdrag av Statens Informationsstyrelse, SIS, hösten 1941. Den blev en samlande symbol för Vaksamhetskampanjen som startade 21 november 1941. Andra teman i kampanjen var "Spionen lägger pussel", familjen Prate som glatt berättade allt de visste för vem som helst, och så vidare.

Numer är det tydligen Beredskapsmuseet som äger och svartsjukt försvarar den svenska tigern.

Taxeringskalendern
Sveriges taxeringskalender från 1942.

Hakkorsflaggan
NSDAP:s fana blev Tyska rikets 1935 och förblev det fram till 1945. Vilket naturligtvis inte hindrade att den kunde finnas kvar lite varstans.

Gengas
Bensinen ransonerades 1940. Likt många andra varor släpptes den inte fri direkt vid freden utan det dröjde till november 1945 innan man kunde tanka som vanligt och slippa det lortiga joxandet med träkol. Mindre känt är att bensinen åter ransonerades 1947 och åter 1948, nu på grund av brist på utländsk valuta. I november 1949 släpptes bensinen åter fri och skulle så förbli fram till Suezkrisen 1956, etc.

Lilla helgonet
Filmen med Åke Söderblom, Thor Modéen, Hjördis Pettersson med flera av tidens kändisar hade premiär 1944. Den bygger på en operett med samma namn.

TV
Jonssons hushåll var ju välbärgat, men det är svårt att placera deras televisionsapparat tidigare än 1950-talet. Jag är osäker på hur stora de första skärmarna var, fast det framgår heller inte så jättetydligt i filmen. De första svenska provsändningarna inleddes 1954, riks-TV fick vi 1956.

Les mots
Jean-Paul Sartres Orden publicerades i original 1964. Det är för övrigt är samma år som Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton gavs ut, som ett kapitel i Sagor för barn över 18 år (Wahlström & Widstrand).

Postnummer
Man ser flera adresser men inte ett enda (väl?) postnummer. I Sverige började vi använda postnummer 1968.

Nygammalt
"Ur TV-apparaten strömmade andra julsånger": Vid ett tillfälle ser man inte men hör refrängen till "Jänta å jag" med någon som definitivt verkar vara Bosse Larsson. Om det verkligen är programmet Nygammalt så började det sändas hösten 1971. Det förefaller att vara den största anakronismen i filmen från 1975.

Osäkra
På Twitter tipsade @valfardsutskott om en svartgul flagga. Kan det vara någon annan än ätten Habsburgs? Kommer byrådirektör H. H. K. Bergdahl dragandes med en flaggirlang från före första världskriget..? (Vad den japanska beträffar så har den nuvarande nog så gamla anor, vilket jag skrivit om i Japanska flaggor.)
 
Rialto är ett nog så spritt namn. Men i Stockholm fanns det ett känt Rialto som var en biograf, och ett känt tillhörande musikcafé. De fick 1965 namnet Nya Rialto.

Tidigare trodde jag mig ha identifierat denna lokal. Det var ett misstag. Har det alls funnits något Café Småland i Stockholm?

Inga kommentarer: