2021-12-16

Karl-Bertil Jonssons flaggor

- Utan tillgång till originalet rekonstruerade jag girlangen efter bilder med delar av kollektionen.

Jag har tidigare tagit upp Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, eller närmare bestämt den filmatisering som är det enda man bryr sig om, när jag i bloggposten Karl-Bertil Jonssons anakronismer gick igenom motstridiga tidstecken. Som att taxeringskalendern är från 1942, men Jean-Paul Sartres Les Mots från 1964, och Nygammalt börjades sändas 1971.

Nu ska jag gå igenom en detalj som flimrar förbi under några sekunder: Flaggirlangen som Karl-Bertil får av byrådirektör H. H. K. Bergdahl, och som dekorerar den gengasdrivna taxin de tar mellan några medmänniskor som taxerat för en årsinkomst på minst 50 000 kr. Vilka flaggor är det vi ser?

  1. Japan.
  2. ? – Den nationsflagga som ligger närmast är Estlands, men fäst på sidan och med det vita fältet utbytt mot något som avgjort är gult. Eftersom Sovjet ockuperade landet från 1940 hade det varit ett politiskt statement att föra den på Karl-Bertils julafton, när den nu inträffade. Kan även nämna att de svarta och blå fälten intill varandra är oheraldiska. Så kallade tinkturer (alla färger som inte är så kallade metaller) ska inte ligga mot varandra utan separeras med metaller (vitt och gult). Estlands flagga är ett etablerat undantag. Ytterligare undantag verkar sällsynta.
  3. ?
  4. Portugal, utan emblemet från statsvapnet som hade blivit väl pluttigt.
  5. Danmark.
  6. Nigeria. Flaggan antogs inför självständigheten 1960, vilket skulle göra den till den mest anakronistiska i samlingen.
  7. Tyskland 1935–1945. Nazitysklands första flagga var faktiskt kejsardömets ("andra riket"), med svart-vitt-rött i horisontella band. Partiflaggan blev nationsflagga i september 1935. När Karl-Bertils flaggor uppmärksammas i media handlar det undantagslöst om hakkorset.
  8. USA, förenklad så klart.
  9. Frankrike, men vänd: Det blå fältet ska vara till vänster.
  10. Filippinerna, utan solen i det vita fältet (liksom de tre stjärnorna i samma fält som skulle bli mikroskopiska). Kuriosa: Om landet är i krig vänds flaggan upp och ner.
  11. Storbritanniens unionsflagga. Ofta kallad "Union Jack"; en jack är vad som på svenska kallas gös, flaggan i förstäven på fartyg.
  12. Sverige.
  13. ? – Limericks county på Irland har en flagga som den på bilden. Om man roterar flaggan 90° åt endera hållet får man många fler alternativ, men det är fortfarande städer och liknande, inga länder.
  14. Sultanatet Banjar i vad som idag är Indonesien. Sultanatet fanns 1526–1860 och är det mest udda namnet i denna lista. Om man roterar flaggan så det svarta fältet hamnar överst blir det en långt mer känd och använd flagga, nämligen den som huset Habsburg förde. Den användes av kejsardömet Österrike, senare den österrikiska delen av Österrike-Ungern.
  15. Vietnam, tidigare Nordvietnam. Den första nordvietnamesiska flaggan lanserades 1945, den hade en "knubbigare" stjärna än den från 1955 års revision som det uppenbarligen är frågan om här.
  16. Finland.
  17. Japan.







Inga kommentarer: