2011-04-21

Skärtorsdag (igen)

Bloggpost i repris:

Skärtorsdagen har inte fått sitt namn efter färgen utan efter en helt annan betydelse av ordet = ren, jämför den nära släktingen skir. SAOB listar även sammansättningar som väl ingen nyttjat på länge, t.ex. skärgrön, dvs. ljusgrön. I äldre dagar kunde denna dag heta skärdagshelgd.

Vad har då denna torsdag med renhet att göra? Jo, för att det var på denna dag som Jesus, enligt uppgift, tvättade lärjungarnas fötter. Se t.ex. Johannes kap 13 för en beskrivning av händelsen, och ett mått av Jesu logik dessutom:

Jesus visste att Fadern hade lagt allt i hans händer och att han hade utgått från Gud och nu återvände till Gud. Han steg upp från bordet, tog av sig manteln och band en handduk om livet. Sedan hällde han vatten i tvättfatet och började tvätta lärjungarnas fötter och torka dem med handduken som han hade bundit om sig. När han kom till Simon Petrus sade denne till honom: "Herre, skall du tvätta mina fötter!" Jesus svarade: "Vad jag gör förstår du inte nu, men senare skall du fatta det." Petrus sade: "Aldrig någonsin får du tvätta mina fötter!" Jesus sade till honom: "Om jag inte tvättar dig har du ingen gemenskap med mig." Då sade Simon Petrus: "Herre, tvätta inte bara mina fötter utan också händerna och huvudet." Men Jesus sade till honom: "Den som har badat behöver bara få fötterna tvättade, i övrigt är han ren. Och ni är rena, dock inte alla." Han visste nämligen vem som skulle förråda honom, och därför sade han att de inte alla var rena.

Färgordet är f.ö. efter franskans chair, som är samma ord som charkuteri - "köttfärgad", alltså.

SAOB: SKÄR.adj1

3 kommentarer:

Sarvi sa...

Men den finska nationaldagen då... ;)

Klaver sa...

Vågar man gissa att det är härifrån "skärselden" kommer också? Alltså en eld som renar (från synd)?

Hexmaster sa...

Jomen, det vågar man eftersom det är sant (även om etymologier är notoriskt svårgissade). Liksom skirad buljong.