2011-04-18

Lördagsfråga: Wilhelm scream  1. Stjärnornas krig, "stormtrooper" träffas av ett skott, faller och häver upp ett Wilhelm scream
  2. Toy Story, Buzz Lightyear träffas av en lampskärm, faller och häver upp ett Wilhelm scream
  3. Jedins återkomst, fiende får ett hugg av ett lasersvärd, faller och häver upp ett Wilhelm scream
  4. Wilhelm II, kejsare utan någon som helst koppling till Wilhelm scream
Wilhelm-skriket är en ljudeffekt från 1951. Den återanvändes några gånger innan ljudläggaren Benjamin Burtt på 70-talet hittade den märkt "Man being eaten by alligator" i arkiven. Han använde den i en viss rymdfilm, vilket blev början på dess nya karriär (namnet Wilhelm hämtade han från en av filmerna där det tidigare använts). Sedan dess satte Burtt m.fl. in den lite här och var i en rad filmer, som en kollegial blinkning åt varandra.Jag vet inte när folk utanför deras bransch fick nys om den. När man får en samling presenterad som ovan är det svårt att tro att ingen lagt märke till att det är exakt samma skrik i film efter film. Å andra sidan har vi alla sett filmerna, och jag tror de flesta håller med om att det inte var några som helst problem att missa den detaljen.

Som jag nämnde i kommentarerna avgjordes svårighetsgraden på denna lördagsfråga - trivial eller görsvår - helt av om man kände till ljudeffekten. Kim E föll i den förstnämnda kategorin. Dessutom fick jag tillfälle att få ihop en konstellation jag länge funderat på: tre bilder med ett uppenbart gemensamt tema, och en fjärde av helt annan art.

1 kommentar:

Kim E sa...

Jag kände enbart till Wilhelm-effekten från serien QI (Quite Interesting) med Stephen Fry. Där dom frekvent nämnt skriket genom åren.