2011-04-06

Den första foliehattenThe reader will perhaps ask how we ourselves expected to escape from the clutches of the superconsciousness we had created. Well, we had discovered that metal was relatively impervious to the telepathic effect, and had prepared for ourselves a sort of tin pulpit, behind which we could stand while conducting experiments. This, combined with caps of metal foil, enormously reduced the effects on ourselves.

- Julian Huxley, The Tissue-Culture King (1927)

I denna sf-novell får alltså huvudpersonerna ta hjälp av telepati för att ta sig ur en besvärlig situation. För att inte själva bli påverkade så skyddar de sig med metall: en skyddsvägg och någon sorts hjälmar. Detta är det första kända tillfälle då foliehattar används som skydd mot tankeläsning.

Idag - jag vet inte sedan hur länge - används det som skämtsam beteckning på konspirationsteoretiker och paranoida vidskepliga av mer vildvuxna slag, sådana som tänks använda hattarna för att skydda sig från att bli tankelästa av Illuminatis spionsatelliter eller de av NWO utplacerade mobilmasterna, den stilen. Där är problemet att ett enkelt lager aluminiumfolie inte räcker särskilt långt. Å andra sidan är det olika bra på att avskärma olika frekvenser, och vi kan ju inte vara säkra på vilka frekvenser de är intresserade av ...

Jag vet inte om det finns några som använder foliehatt på allvar. Källäget är knepigt.


Wikipedia: Tin foil hat har en särskilt intressant diskussionssida.


* Julian Huxley var en intressant person i en intressant familj. Han var bror till Brave New World Aldous, halvbror till nobelpristagaren Andrew. Farfar Thomas Henry var personlig och vetenskaplig vän med Darwin, och Julian ägnade sig också åt biologi med tyngdpunkt på evolution; novellen ovan lär vara en av de första science fiction-historierna där biologi hade en central roll. Han var den förste chefen för UNESCO, och var med om att grunda WWF ... Jo, han fick gjort en del.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Där jag växte upp, på Bergsringen i Jakobsberg, fanns det en familj som hade klätt sitt garage på insidan med folie. Av vilken anledning vet jag inte. Kärnvapen eller ufos antar jag. Men redan då, alltså på 70-talet, förknippade jag aluminiumfolie med något knäppt försök att skydda sig mot något...

/Torbjörn Jerlerup

Johan Gehlin sa...

När jag körde SL-buss under studietiden på 90-talet så fanns det ett antal äkta 'foliehattar' varav jag med egna ögon sett en. Hon klev på bussen med nån slags foliekreation på huvudet och förklarade att myndigheterna försökte styra henne via nacka-masterna. Hon pekade också på alla polisbilar som vi mötte och förklarade att de också var ute efter henne.

Hexmaster sa...

Ovanligt jobbiga belägg den här gången. Foliehattarna har alltså faktiskt nyttjats av folk i behov av vård, enkelt uttryckt.

http://www.raven1.net/mcf/starshld.htm


Fast i garaget kanske man använde det som en sorts isolering?

Lena Synnerholm sa...

Är fotot manipulerat? Det verkar troligt, i det här fallet.

Anonym sa...

Foliehattbärarna är så lurade! Det där fungerar ju inte!

Hatten måste isoleras på insidan och jordas om den ska fungera mot de där starka aliensignalerna.

Det bästa är en gummimössa modell simmare under, sen en jordfläta ansluten till folien - tillräckligt lång för att kunna släpa i backen efter bäraren. Helst ska det vara lite regnvått eller töväder ute. Och vägsalt. Det är idealiskt. Då har reptiloiderna inte en chans.

Bertil Lundin sa...

@Torbjörn Jerlerup

Fascinerande om det var ett 'säkert' rum! :) Fast det kan ju varit vanlig tråkig isolering. T.ex. liknande http://www.foil-insulation.co.uk/images/foilpics4.jpg

Kurt sa...

Elallergikern Per Segerbäck är väl en av dem som bildligt illustrerat begreppet tydligast, när han kom till rättegången mot Ericsson iklädd sin dräkt som skall skydda honom mot elektromagnetisk strålning.

Lena Synnerholm sa...

Per har tydligen helt missförstått, det här med elektromagnetisk strålning. Visserligen kommer den samma grundläggande naturkraft, som elektrisk ström. Men den är absolut inte något, som bara kommer från elanvändning. Tvärt om är den något som finns överallt, i högre eller mindre grad. Den omfattar gammastrålning, röntgenstrålning, ultraviolett, synligt och infrarött ljus, värme, mikrovågor och radiovågor. I vart och ett av fallen, är skadlighet bara en fråga om dos. En del blir tydligen rädda av allt, som överhuvudtaget kallas ”strålning”. Fast det är alltså ett mycket mångtydigt ord.

Jag tror inte elallergi existerar. Drabbade olika länder, visar olika symtom. Dessutom får dom bara symtom, om dom vet att dom är utsatta, för elektromagnetiska fält. Jag förnekar inte, att dom här människorna har problem. Men jag tror att dom är hypokondriker, och/eller psykosomatiker. Med andra ord har dom problem, som dom själva missförstått.

Anonym sa...

jag har problem med mitt wordpress ID här av nån anledning.

Jag var inne i folierummet när jag var liten. Min bror har sagt att de ville skydda sig mot ufos.

De hade en matkällare med en massa burkar och potäter där också.

Ok, jag vet inte vad det vara egentligen, men konstigt var det.

/Torbjörn

Peter Grafström sa...

När kommentarerna här skrevs 2011 hade en forskargrupp bevisat att hjärnan objektivt registrerar långsamma pulser från elnätet med pulslängd ca 1 sekund. Ned till fältstyrkan 27V/m vilket inte är högt jmf med typiska nivåer. Men individen själv kan inte avgöra medvetet när fältet är på. Däremot finns infon i EEG som utvärderas med rätt metod. Hjärnans pulserande em-fält måste utvärderas med metoder från teorin för deterministiskt kaos. Och det var först 2007 man började använde den metoden i en enda forskargrupp. Metoden har nu april 2016 fortfarande inte tagits upp av andra forskargrupper. Slutsatsen var iaf att det inte var fältets konstanta närvaro utan antal ggr per tidsenhet som fältet slogs av OCH på. Dvs transienterna.
Och det handlade om blindtester av hjärnans objektivt mätbara respons enligt alla konstens regler. Däremot fungerar inte den sortens blindtester där försökspersoner medvetet skall avgöra om fältet är på eller av.
För mobiler kom den störande signalen från slutstegets strömförsörjning vilken pulserar med 217 Hz och dess påverkan på EEG var lik den från den som gjordes med nätspänning. Den biologiska mekanism som ligger bakom hjärnans sinne för em-fält är inte känd men hypoteser finns. Det antas att övre gränsen för mekanismen är ca 10 kHz. Alltså inte radiofrekvens. Om ren rf ligger bakom antas det ske genom små temperatur effekter. Ned till 0,01 graders tempskillnad kan räcka för att det skall gå att utläsa i EEG.
Alla djur och människor tycks ha denna förmåga men alla blir ju inte besvärade av det.
De cellmekanismer som föreslagits implicerar att den kemiska miljön i kroppen skulle kunna sänka tröskeln för när det leder till obehag.
Så länge man inte har en seriös debatt om saken utan raljerar om de drabbade uteblir också förnuftiga förbättringar av själva teknologin. Det kanske hjälper att så småningom arrangera strömförsörjningar i många nya apparater så att till att börja med långsamma pulsationer undviks.
Vidare skulle en seriös debatt kunna leda till att man upptäcker att rf i sig inte alltid är problemet så att man gör kloka förändringar och inte bara blint inför förbud. Wifisignaler är ofta svaga och jag vill gärna hitta mer tillfredsställande förklaringar av hur det skulle kunna vara farligt.
Man bör isf ta reda på om det hjälper att ändra datatrafiken i såna signaler så att långsamma variationer undviks genom att fylla på med tekniskt sett onödiga pulser som gör att endast rätt snabba variationer förekommer som cellmekanismerna inte hinner reagera på. Om det hjälper kan man sen använda extrapulserna till ngt nyttigt.
Jag hamnade här av en slump när jag letade mer info och tyckte att det inte skadar att nämna detaljerna ovan när jag ändå snubblade in.

Unknown sa...

Lena Synnerholm! Jag hade en kollega som definitivt hade elallergi. Först var det bara elektromagnetisk strålning, från t.ex. dator (detta var före mobiltelefonernas tid), så blev det även telefon och till slut vanligt elektriskt ljus och solljus.

Hexmaster sa...

Elallergier kan sammanfattas sålunda: Symptomen kan finnas, men inte allergin. Överkänslighet för solljus låter hemskt, oavsett om det sitter i kropp eller knopp. Att någon kan avgöra om en (gammaldags) telefon är inkopplad eller ej tror jag inte på, men skulle mycket gärna bli överbevisad av ett kontrollerat test.
Lena S. deltar inte längre här.