2010-03-04

Tips: Rexlins Astroblogg

Dagens länktips är Teresa Rexlin, intuitiv astrolog: Rexlins Astroblogg

VoF länkar till min hemsida pga av ett samarbete jag har på gång, men de inser nog inte att de faktiskt ger mig en massa gratis publicitet.

VoF (Vetenskap och Folkbildning, www.vof.se) är alltså en skeptisk förening som undertecknad förresten är styrelseledamot i. Länken ifråga finns bland föreningens aktuella notiser, rubriken "NBV still going strange", och går till Rexlins workshops i astrologi som bildningsförbundet av någon anledning anlitar. Och om gratis publicitet önskas så kommer mer här.

Är det inte fantastiskt att en grupp handplockade individer som kallar sin grupp för Vetenskap och Folkbildning anser sig ha rätt att peka ut någon och anklaga den personen för att vara Årets Förvillare i Sverige?

1) Styrelsen är måhända "handplockad" men föreningen kan vem som helst gå med i.
2) Varje gång någon utsetts till Årets Förvillare har en motivering formulerats. Att doktor Dahlqvist anser svininfluensan vara en laboratorieprodukt tycker jag personligen smäller riktigt högt i den konspirationsteoretiska förvillande skolan.
3) Om det är fantastiskt? Inte 1 % så fantastiskt som om astrologi skulle visa sig fungera så väl som det påstås. Eller slagrutor, homeopati eller tankens inverkan på skedkurvatur.

Gör man så i andra länder tro?

Javisst. I USA delar James Randi ut sitt Pigasus Award i flera kategorier. Ett närliggande exempel är den holländska Föreningen mot Kvacksalveri med sitt Meester Kackadorisprijs, skulle motsvara "Årets Kvacksalvare". De nominerade kungörs i förväg så där uppmärksammas en hel bunt varje gång. I Storbritannien blir man ju åtalad om man kallar strunt för strunt (se t.ex. orsakverkan om Singh/kiropraktorerna) så där finns det kanske ingen motsvarighet. Än.

Och ett annat svenskt anti-pris är den ytterligt förvillade och förvillande föreningen SARAs "fulpris" - deras egen beteckning - Årets Folkvätte (hemsida). Syftet är, enligt uppgift, att uppmärksamma personer som på ett dogmatiskt och ovetenskapligt sätt försvårar vetenskaplig utveckling och gör det svårare för människor att hitta egna vägar till hälsa; i praktiken är det alltså tvärtom. (Tack till Stefanie för påminnelsen.)

Men jag tycker nog att det ligger i sakens natur att om det finns en förvillare, så måste det ju också finnas de som blivit förvillade - av förvillaren? Eller...?

Utmärkelsen ges till de som åtminstone försökt förvilla, och vars position i samhället (som titel eller medialt genomslag) kan förväntas ge utslag. Om ingen svensk låtit lura sig, grattis till oss, men så väl är det tyvärr knappast.

Med vilken rätt då, undrar jag?

Kanske yttrandefriheten? Friheten att till exempel hävda att astrologer är bondfångare och lurendrejare, som inte vet mer om framtiden än en död guldfisk. Som levererar esoteriskt dravel och symboliskt strunt mot betalning, men helt utan förpliktelser. Som lever på förhoppningar och folks förmåga att känna igen mönster även där inga mönster finns.

Dr Dahlqvist får väl tycka vad hon vill om fett och kalorier.

Utmärkelsen Årets Förvillare delades alltså inte ut på grund av hennes LCHF-kost. Det är fullt möjligt att den fungerar alldeles utmärkt. I motiveringen beskrivs anledningen som inte har med fett och kalorier att göra.

Och Sanna Edhin får väl prata om vad hon vill. Eller? Sen är det väl upp till var och en att ta till sig eller inte, och då bilda sig en egen uppfattning.

Javisst! Min egen uppfattning är att i synnerhet Sanna Ehdin pratar strunt. Vilket tydligen även VoF:s styrelse tyckte då de utnämnde henne till Årets Förvillare år 2000. Vilket de inte behöver fråga någon om lov för att göra.Just astrologin känner jag mig ovanligt påläst på just nu, åtminstone av en liten liten sektor, sedan jag rett ut att Hitler faktiskt inte alls brydde sig om astrologi, till skillnad mot vad som ofta påståtts.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Föreningen "2000-Talets Vetenskap" (tidigare hette man SARA - Svenska Aidsgruppen mot Rasism)delar ut priserna årets "Gnistanpriset" och Årets Folkvätte. Pristagarna brukar i princip vara de rakt motsatta mot VoF!

Hexmaster sa...

Ja, de är ju riktigt bra exempel på anti-priser. Tack för påminnelsen!

Jag visste att föreningen SARA ger ut tidningen "2000-talets Vetenskap", men hittar inget om att de bytt namn?

Har inte tänkt på förkortningen. Att den utläses "Svenska Aidsgruppen mot RAsism" hade jag ingen aning om. Minsann.

Anonym sa...

Ett inlägg som ångar härlig vrede mot diverse (ofrivilligt?) okunniga skojare. Härligt att läsa.
/Anonymast