2010-03-11

Mariah Carey och de svältande barnen

When I watch TV and see those poor starving kids all over the world, I can't help but cry. I mean, I'd love to be skinny like that, but not with all those flies and death and stuff.

Tillskrivet Mariah Carey. Första gången lär ha varit 1996 på en hemsida, på skoj. Därefter började det citeras - den brittiska musiktidningen Vox, radions BBC 1, diverse tabloider, The Independent ... Och därefter mest överallt. Att det var ett skämt tappades mycket snabbt bort - och därvid har det blivit. Citatet återges fortfarande på många håll, på fullt allvar.

Av de många citat jag beskrivit (faktoider.nu: Citat) så spelar det i de flesta fallen inte någon större roll om de är äkta eller inte, alltså sagts eller skrivits av den som man allmänt tillskriver upphovet, eller om ett ursprungligt syfte förvrängts. I ett fall som ovan är det dock mer problematiskt, helt oavsett om man tycker bra, illa eller ingenting särskilt om Mariah. För här är själva poängen att uttalandet kommer från ett urblåst, utseendefixerat popsnöre, kemiskt ren från allt vad verklighetsuppfattning heter. Får man veta att det är på skämt så blir ingenting kvar.

Eller så gör man som så, att man istället tillskriver det någon annan lämplig person. Jag gissar att så kommer att ske, med detta citat eller något liknande, ifall det inte redan gjorts. Å andra sidan så finns det gott om genuina belägg för lite av varje. Som när Victoria Silvstedt i TV sade sig ha "matat hemlösa med handen" (skall vara belagt). Och det är fullt korrekt att Carola i samband med ett julbord för hemlösa skänkte CD-skivor till dem, källa tidningen Dagen 25 februari 2010. Med sådana faktiska exempel framför åtminstone våra ögon så kan man tycka att konstruerade "death and stuff"-citat vore onödiga, men jag tvivlar alltså på att den allmänna uppfattningen delar den åsikten. Det är bara att hålla utkik.

snopes.com: Carey On Starving


Synnerligen relaterat: På en bild som blivit flitigt ombloggad posar Mariah vid en stackars hemlös man som inte alls bett om den äran. Photoshop eller våp? Varken eller - mannen i rullstol gillar att bli fotograferad med kändisar. (I vår hyperbevakade tid finns tillfället, som förresten ägde rum i juni 2005, givetvis även dokumenterat på Youtube.)


Jag misstänker att det inte bara är hans gladare min som gör att hans Cindy Crawford-bild tydligen inte anses vara i närheten lika anstötlig. (T.v. Cindys make Rande Gerber.)


5 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Är det någon som vet, vad gubben i rullstol heter?

Hexmaster sa...

Nej, jag har inte hittat något namn eller ens beteckning.

Sajten cupcakes.com tror jag mig ha identifierat, den var en tämligen skabrös grej en gång i tiden. Jakten efter original-texten, eller hur långt tillbaka man kan komma, går vidare.

Anonym sa...

Något verkar lurt om man beaktar
http://chickencrap.com/c.php?c=3513

Hexmaster sa...

Jag såg också den andra bilden och trodde att jag hittat något; det ser ut som samma MC inlagd i en annan bild. Men noggranna jämförelser visade flera små förändringar på henne jämfört med den andra. Och jämför med filmen. Det är två äkta bilder tagna kort efter varandra.

http://www.hexmaster.com/blogg/mariah_homeless_2.jpg

Pär Eriksson sa...

Victoria Silverstedts citat "matat hemlösa med handen" kommer från TV3-programmet 24 timmar, där hon och Paolo Roberto delade ett hus under 24 timmar.