2010-03-30

Att hitta riksdagsomröstningar

Blev nyfiken på en omröstning i vårt folkvalda parlament. Började leta lite mer noggranna uppgifter, som exakt vilka ledamöter som röstat vad. Det är precis sådant som nätet är som gjort för: offentliga, absolut o-hemliga uppgifter som medborgarna kan ta del av utan att behöva lita på mediala mellanhänder.

Men hur gå till väga?

Omsider lyckades jag gräva fram följande anvisning, ursprungligen nedskriven av Gunnar Andrén (FP) och här endast lätt justerad. Han tar som exempel omröstningen den 11 mars 2010 om det armeniska folkmordet 1915, vilket jag tyckte var ett bra exempel eftersom det var just det jag var intresserad av.

 1. Gå in på www.riksdagen.se.
 2. Klicka på Dokument.
 3. Klicka på Sök bland förslag och beslut.
 4. Nu kommer en sida upp där man får ange vad man vill söka efter.
 5. Välj t.ex. Riksmöte: "2009/10".
 6. Välj vidare Utskott: "Utrikes-".
 7. Tryck på Sök.
 8. Nu kommer alla utrikesutskottets dokument upp för den angivna perioden.
 9. Välj nr 9, "Utrikesutskottets betänkande 2009/10:UU9" om Mellersta Östern och Nordafrika.
 10. Klicka sedan på Utskottets förslag och kammarens omröstningar.
 11. Gå ner till punkt 8, "Folkmord - kristna i det osmanska riket 1915".
 12. Klicka på Visa ledamöternas röster.
Klart!

Svårare var det inte. Hm.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har för mig att det på någon av den senaste tidens omröstningar var en socialdemokratisk ledamot som tryckte på fel knapp av misstag. Det skulle kunna vara Veronica Palm som som ensam socialdemokrat röstade för 2009/10:NU14 (punkt 2) förslaget om uranprospektering. Eftersom det bara var två centerpartister som röstade emot spelade Veronicas (eventuella) misstag ingen roll i detta fall.

/Håkan

Kurt sa...

Just i fallet med uranprospektering var det ju 6 centerpartister som röstade mot sina egna motioner i ämnet, och två centerpartister som också motionerat om ökat kommunalt inflytande över uranprospektering och provborrning som var frånvarande.