2010-03-23

Goda namn och dåliga


Minute Maid Park, Houston. Jo, den har verkligen namn efter juicen. "Sponsrad av", som det heter. Och nog ger det, tycker åtminstone undertecknad, ett lika fånigt intryck som Cloetta Center, Löfbergs Lila Arena eller Swedbank Arena.

Även om kanske inte alla Houston-bor är nöjda med juice-arrangemanget så är jag ändå tämligen säker på att ytterst få vill gå tillbaka till dess första namn.


Den nya fina arenan öppnade våren 2000 och äran att namnge den gick till det stor-sponsrande energibolag som hade sitt högkvarter i staden. Hösten 2001 var konkursen ett faktum, och sedan blev det inte roligare precis. Namnrättigheten köptes tillbaka av arenan för 2% av vad Enron gett, och så fick den heta Astros Field ett tag (eller "The Field Formerly Known As Enron" i folkmun). Året därpå kom juicen.


Wikipedia: Minute Maid Park

12 kommentarer:

Unknown sa...

Den gamla arenan, Astrodome, var belagd med en viss sorts konstrgräs som efter arenan kallas Astroturf. Och även om det alltså egentligen är ett varumärke så har det blivit den generella benämningen för konstgräs på engelska oavsett fabrikat. Ungefär motsvarande bankomat eller filofax alltså.

Hexmaster sa...

Tack för tipset. Och när jag bekräftar din uppgift med Wikipedia (eng.) så ser jag till min glädje att konstgräset ursprungligen kallades "Chemgrass". Haha!

Knepigt namn; men jag förstår att det slagit bättre än ursprunget. Kan även tipsa om begreppet "astroturfing", hur använt det är, om kampanjer som försöker ge intryck av att komma från gräsrötterna trots att de inte alls gör det. Ständigt aktuellt...

Lena Synnerholm sa...

Konstgjorda gräsrötter, alltså. :-)

Carl sa...

Löfbergs Lila-Arena tycker jag är en av de mer lyckade. Speciellt när företaget har stark lokalanknytning (ska tydligen smaka bäst med Karlstads vatten) och lyckats få hemmalaget att vinna SM med dess färger.

Björn sa...

Läkerol Arena heter den i Gävle. Och sen har vi ju också Ericsson Globe. :-)

frid sa...

Jag tycker att Woody Hallen är en av de sämre namnen (ishockyarenan i Katrineholm). Påminner mer om en amerikansk regissör.

Christian sa...

Ett av de absolut sämsta namnen torde vara Färs & Frosta Sparbank Arena i Lund. Det ligger inte så där bra i munnen, om man säger så.

Hexmaster sa...

:-D Det är sant!

www.fofsparbankarena.se - Färs & Frosta Sparbank Arena.

Woodyhallen... Kul första, andra och kanske tredje gången. Till skillnad från "Färs & Frosta" som är roligt *varje* gång. Tack för den!

ME sa...

Roplanhallen i Tumba
http://www.roplan.com/start.nsf

Anonym sa...

Simpsons gör sig lustiga över en sådan här namnsponsring på ett ganska lyckat sätt. Citerar ur minnet: "Vi landar snart i Tanzania... ...rättelse, efter den senaste kuppen heter Tanzania numera Nya Zanzibar. Rättelse: Nya Zanzibar heter numera Pepsi presenterar Nya Zanzibar."

Sensemaker

Wulfahariaz sa...

Annars heter Springfield Meltdowns hemmaarena något så storståtligt som the Duff Beer Krusty Burger Buzz Cola Costington's Department Store Kwik-E-Mart Stupid Flanders Park. (På tal om Simpsons, alltså.)

Bongo sa...

Det allra fånigaste i sammanhanget är väl ändå journalister och liknande som fått för sig att de också måste använda de där sponsornamnen. Alla vi som inte har någon koppling till Globen eller Ericsson ska självfallet fortsätta kalla byggnaden för Globen och inget annat.