2010-03-07

Homo-tubbyn


Barnprogrammet Teletubbies är underligt så det räcker tycker jag, betydligt mer så än exempelvis den där jäkla pannkakan folk tjatar om. Det blev inte mindre bisarrt när påståendet dök upp att en av dem skulle vara gay.

Jag trodde länge att det var personen inuti dräkten som avsågs, men icke. Tinky Winky själv, "rollfiguren", skulle vara homo. Hur go e den?

Den som först gav ordentlig spridning åt påståendet var Jerry Falwell. Han var en känd och inflytelserik person i den amerikanska kristna högern; TV-predikant, lobbyist, med mera. Hade jag sett hans namn från början så hade jag inte gått på den här fåniga historien...

Grejen med Tinky Winky, där en förutsättning är att det är en han, är 1) han bär handväska, 2) han är lila, purple, "the gay pride color", och 3) han har en triangel på huvudet som även den är en gay-pride-symbol.

En detalj: Jag trodde att det var rosa som gällde i sammanhanget. Som de trianglar varmed homosexuella markerades som sådana i Tredje riket. Används även lila som "pride"-färg?

Hur som helst. Även om påståendet är vrickat i sig så är kombinationen tillräckligt uppseväckande, för att inte säga explosiv, för att uppmärksammas och få sin plats i det allmänna medvetandet. Och om det verkar ha tagits på allvar på sina håll i USA så är det desto mer så i det homofoba Polen, där det rentav var föremål för en utredning. Den lades dock ner. Good riddance.

6 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Jerry verkar ha övertolkat en hel del.

Dennis sa...

Jag hade nästan planer på att köpa en Tinky Winky-dräkt till en polsk politiker.

Lena Synnerholm sa...

"Sänd mins rötter regn", det var ett poetiskt namn på en blogg. Varför valde du det?

Anonym sa...

I Tyskland på 20-talet var lila de homosexuellas färg, och kampsången hette/heter "Das lila Lied"

Jag har sjungit den själv några gånger...


En insiktsfull förklaring varför Tinky Winky omöjligtvis kan vara gay återfann jag på:

http://www.cyberwolf.us/ForFun/TinkyWinky/tabid/84/Default.aspx

Den cirkulerade i gayvärlden för många år sedan.

(vänta lite medan bilden laddas)


Magnux

Hexmaster sa...

Så lila är korrekt, OK.

Att en röd handväska inte matchar lila var en intressant aspekt. Jag hade faktiskt velat höra Jerry Falwells kommentar. :-)

Lena Synnerholm sa...

Det kanske han inte vågar ha en åsikt om, av rädsla för att själv betraktas som bög! (skratt) Jag utgår från att Jerry är homofob.