2010-03-24

Frenologins uppgång och fall

No doubt many years ago for any one to have attempted to say that the conformation of the head or that the physiognomy of a creature determined the character of the individual, and that such and such a type would some day turn out to be a criminal would have been guilty of fortune telling. But the history of specific cases has furnished us with a working basis for these new theories that nowadays seem to be accepted by noted criminologists and the public in general.

- Evening Public Ledger [Philadelphia], 30 december 1914

I en rättegång där en astrolog friades, trots att fortune telling verkar ha varit olagligt (osäker på detaljerna), så jämförde domare Freschi denna ej allmänt accepterade pseudovetenskap med den frenologi som en gång i tiden heller inte var allmänt accepterad. Minsann! - men sedan dess har mänskligheten lyckats inse vad det hela går ut på. Förvisso kan formen på ett huvud avgöra om någon är god eller ond. Åtminstone 1914.

Kort förklaring: frenologi är den lära enligt vilken vårt psyke återspeglas av vår hjärnas fason, som i sin tur återges av kraniet. Genom att kartlägga knölar på hjässan kan man avgöra om en person har anlag för musik, mastodonter eller maskinlära, eller om det kanske är en blivande brottsling. Den var rätt utbredd en gång i tiden, idag är det en parentes i den pseudovetenskapliga historien. Om frenologer någonsin rådfrågats av domstolar i Philadelphia eller någon annanstans vet jag inte än.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Terry Pratchett gör sig på sitt oefterhärmliga sätt lustig över frenologin genom att hitta på den omvända frenologin, där man ändrar en människas personlighet genom att ge honom en bula i skallen.

Sensemaker

Korpen sa...

jo, retrophrenology, med hjälp av ett troll och ett antal hammare och klubbor.

Lena Synnerholm sa...

Borde det inte stavas "retrofrenologi" på svenska?

Korpen sa...

Säkert, jag har bara läst boken på engelska.

Lena Synnerholm sa...

Vilken bok menar du? Terry har faktiskt skrivit en hel rad.

Korpen sa...

Men at arms tror jag det var..
Jag vet att han har skrivit många, jag har läst nästan alla, men jag har för mig att det var i Men At Arms som retrofrenologin passerade som hastigast.

Om du vill kan jag göra lite eftersökningar och se om jag kan hitta exakta stycket med sidhänvisning och upplaga.

Hexmaster sa...

Ingen orsak för min skull, Korpen. Det spelar ju ingen roll vilken bok det var.