2009-12-09

Spettets vänner

De kallar sig Spettets vänner. En gång om året rustar de sig med olika verktyg, åker från Mellansverige till skånska gränsen och försöker hacka loss Skåne. Sägs det. Men det hela är en vandringssägen. Det bekräftar Anders Tornblad i Växjö som står bakom hemsidan Spettetsvanner.org
- Alla pratar om Spettets vänner, men rörelsen existerar inte, säger han.
- Nyhet från 2008 som jag inte uppmärksammat förrän nu: DN, Metro

Jo; ibland gör sanningen ont. Den spettvänssamlande sidan är icke mer, men på archive.org kan man få en glimt av spettetsvanner.org 12 dec 2004.

(Jag är osäker på om Anders Tornblad är på riktigt. Man kanske skulle starta en hemsida?)


Tipstack till John Houdi

5 kommentarer:

Sarvi sa...

Finns ytterligre en anekdot om den imaginära föreningen som säger att Spettets vänner ska ha startats av lätt rabiata Skånepatrioter, som under flera år spettade för Skånes frigörelse på årsmötet på gränsen. Medlemstalet höll sig på en stadig och låg nivå, tills helt plötsligt man fick mer än en dubblering av medlemmar! Av skånska lokalpatrioter i förskingringen, kan man tänka, då de nya medlemmarna av adresserna att döma mest bodde i övriga landet. Så kom då den officiella spettedagen och årsmötet, och styrelsen gladde sig åt tillströmningen vid gränsen. Men då framkom det raskt att inga av de nya medlemmarna var särskilt skånska till fysisk eller ens ideologisk hemvist. När de nya tillfrågades om sina bevekelsegrunder anförde de att även om de själva hjärtligt avskydde allt som hade med Skåne att göra, så kände de att de på alla sätt måste understödja en så behjärtansvärd insats som att försöka avskilja Skåne från riket i övrigt.

Det är inte sant, men det är en bra historia. :)

Anna Forss sa...

Jag har på min student-overall ett märke från Spettets Vänner. Det var någon av de sydliga kårernas mindre studentföreningar som gav ut det.

Hexmaster sa...

Sarvi: Den nordliga sektorn av Spettets vänner var ... fin. :-D

Lena Synnerholm sa...

Till Anna Forss: var det på skoj?

Anna Forss sa...

det var en skånsk studentförening. Vilket lärosäte har jag glömt; många år sedan nu.