2009-12-16

Wikipedia - först men inte sist

En kommentar av en sort som kommer in då och då:

Bra sida om faktoider, men snälla du, använd inte Wikipedia som "källa". Det finns inget ställe som har lika många faktoider som wikipedia.

För det första använder jag aldrig Wikipedia som enda källa, åtminstone för icke-triviala uppgifter. Däremot börjar jag ofta på Wikipedia för att sedan dubbelkolla ev. anmärkningsvärda uppgifter. Om jag då får dessa bekräftade, och även i övrigt finner Wikipedia-artikeln korrekt och bra (åtminstone med avseende på den eller de detaljer som aktuell faktoid gäller), ja, då kan jag länka till den så den nyfikne kan läsa mer.

6 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Finns det något ställe, som hat lika mycket TEXT som Wikipedia?

Anonym sa...

Kungliga biblioteket?

Lena Synnerholm sa...

Okej, jag tänkte mer i termer av digital text.

Mattias sa...

Som jag uppfattat det verkar en del ha beröringsskräck vad gäller Wikipedia. Aldrig, aldrig, aldrig får man använda Wikin som källa.

Många artiklar på Wikipedia (särskilt engelska) är lysande och har utmärkta källhänvisningar och är således utmärkta texter att ha som utgångspunkt för vidare fördjupning i ämnet.

Hexmaster sa...

Håller med. "Centrala" artiklar (alltså inte om perifera ämnen som har relativt få läsare o tyckare) på i synnerhet engelska Wikipedia har jag inga som helst problem att hänvisa till.

Ett tips är att kolla diskussionssidorna. Är den lång och någorlunda seriös, så är redan det ett gott betyg.

När man då och då hittat uppgifter på WP som skiljer sig från de i utgivna böcker av kända namn, och finner att det är de *senare* som har fel, så känns det rutinmässiga avfärdandet underligt.

Lena Synnerholm sa...

Man skulle kunna tänka sej, att någon frågar mej, om man kan lita på Wikipedia. Då skulle jag svara "oftast, men inte alltid".