2009-12-15

Analytisk trilogi

Denna lära var fullkomligt ny för mig.


www.trilogia.ws/portal_sueco.html [ numer ersatt av www.stop.org.br/svenska ]

Den grundades av Norberto R. Keppe. Jag hittar ingen koncis beskrivning av den, eller ens vad "trilogin" innebär (kanske tid, rum, andlighet?). Men av fragmenten att döma är det kanske lika bra? Följande från svenska sidan, återkommer till den (jag gillar särskilt att metoden kan lösa ekonomiska problem):
Metoden beaktar sambandet mellan kropp och själ och sätter människan i sitt sammanhang: psykiskt, fysiskt, socialt och andligt. Människan existerar inte bara i tid och rum, utan har en transcendental struktur. Metoden, som är dialektisk, har visat sig vara effektiv vid behandling av bland annat rädslor, fobier, ångest, depression, relationsproblem samt psykosomatiska sjukdomar. Den tillämpas också inom området psykosocial patologi för att där utveckla nya lösningar på ekonomiska och sociala problem.
Oavsett vad det där betyder så menar sig Keppe dessutom:
  • ha kommit fram till en korrektare fysik än Einsteins

  • veta att bakterier och virus inte ger upphov till sjukdomar

  • ha uppfunnit en sorts evighetsmaskin (typ; googla "Keppe-motorn"), demonstrerad på klimatmötet i Köpenhamn

  • veta att "så kallade naturkatastrofer" inte är naturliga
... För att bara nämna några punkter.

Han har anhängare i Sverige också. Den organisationen har det till synes förtroendeingivande namnet Svenska institutet för integral psykoanalys (www.analytisktrilogi.se). De viktigaste figurerna verkar vara Kerstin Bergqvist och Kerstin Arvidsson.

Sistnämnda bloggar på deprimerad.org [numer nerlagd, good riddance] och det är just vad man kan bli av textsjoken, hämtade från rörelsens grundare och gud. Där förtydligas flera av punkterna jag nämde ovan, som att de flesta eller alla epidemier är inbillning. Här ett typiskt Keppe-citat:
Människans blod består av de tre elementen - plasma, röda och vita blodkroppar samt mikrozymer (endobionter) - vilka endast kan ses genom mörkfältsmikroskopet. Viktigast är att de sistnämnda kommer direkt från den essentiella energin (skalärenergin), och deras funktion är att återställa de celler som blivit deformerade beroende på en persons neurotiska beteende.
Hur en utbildad sjuksköterska kan sprida sådant strunt? Mörkfältsmikroskopi kanske har vettiga användningsområden, jag vet inte, men det är bra stort i kvackar-branschen; "skalär energi" är den som Einstein inte hade någon koll på.

På institutets hemsida hittas Tio råd till en analysand [arkivlänk] av Claudia Pacheco, hon verkar vara nästan lika viktig som Keppe. Dessa råd bär syn för sägen. Läs själva. Är inte förvånad över att rörelsens franska motsvarighet 1996 klassades som en secte dangereuse (länkar eng fr).

Efter det ovanstående så kan man titta på den lista med Arbetsplatskurser de uppger sig ha hållit på en rad namngivna arbetsplatser. Som Karolinska universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset MAS, Astrid Lindgrens barnsjukhus, lasarett i Trelleborg, Luleå och Falun, en rad äldreomsorger, skolor och kommuner i allmänhet över hela Sverige. Med flera. Hur gick detta till?

19 kommentarer:

Engan sa...

Nu blev jag sådär trött igen, för att citera Berglin. Vad är det för fel på världen egentligen?

Lena Synnerholm sa...

Brist på bra utbildning, kanske?

Hexmaster sa...

Utbildning är inte problemet. Citerar FRI:s information om sekter, här en myt: "Han/hon är välbegåvad och välinformerad, och genomskådar snart dessa tokerier."

http://www.fri-sverige.se/sida268.htm

Engan sa...

Jag håller med. Det handlar mer om en inställning, om kritiskt och rationellt tänkande. Jag tror att en majoritet av de som har förmågan till detta mer eller mindre automatiskt kommer att skaffa sig en (formell eller informell) tämligen god utbildning.

Det omvända (alla som har en högre utbildning förvärvar också förmågan till kritiskt och rationellt tänkande) är tyvärr inte sant. Det går (bevisligen) utmärkt att ta sig igenom till exempel en universitetsutbildning och fortfarande vara skrämmande godtrogen.

Lena Synnerholm sa...

Tja, "världen vill bedragas" som man säger. Vad menas med "mörkfältsmikroskopi"? Jag har kollat Wikipedia, Wiktionary och SAOB. Det fanns inte med i någon av dom. Min gissning är att det rör sej, om inbillad observation. Förmodligen med någon slags apparat, som antingen ger slumpmässiga utslag, eller också kan manipuleras till det utslag man vill ha.

Hexmaster sa...

Franska motsvarigheten Société internationale de trilogie analytique finns med på en lista med "farliga sekter", publicerad av en statlig kommission 1996 (återgiven på en hemsida tillhörig en ateistisk intresseorganisation).

Liste des sectes dangereuses

Anonym sa...

Helt orelaterat (nästan), men värt att nämna ändå. Jag har hundvalpar i hushållet, ett par veckor gamla. De har precis tagit sig upp på benen och kan sedan några dagar tillbaka kissa utan hjälp av tiken. I valphagen ligger det tidningar utspridda för ändamålet. En av tidningarna är ett gammalt Aftonblad, och valparna går ofta till samma ställe för att uträtta sina behov. Jag kan därmed meddela att de under gårdagen vid flera tillfällen skvättade ner ett stort foto som tillhörde en artikel med rubriken "Fettdoktorn får sparken".

Jag har aldrig känt en sådan respekt inför hundvalpars agerande som jag gör idag. :)

Hans R sa...

Mörkfältsmikroskopi finns "på riktigt": http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_field_microscopy . Vilket naturligtvis inte gör trilogisidans innehåll till mindre nonsens.

Lena Synnerholm sa...

Jag hade aldrig hört talas om det förut, och sammanhanget gjorde mej misstänksam.

Lena Synnerholm sa...

Jag kom på en sak till. Hur kan man vara säker på att det är på ett visst sätt, när det finns myriader bevis på motsatsen? Är det okunnighet, en religiös illusion, eller helt enkelt storhetsvansinne?

ls sa...

Den som läser wikipedia förstår att mörkfält bara är en viss metod, som kan användas med olika sorters mikroskop. Det kan användas med både ljus- och elektronmikroskop vilka bygger på helt olika fysikaliska principer. Att prata om mörkfältsmikroskopi utan att ange vilket slags mikroskop det är säger ingenting, och tyder på att talaren inte har någon aning vad den talar om. Eller att det inom fältet är så etablerat att det borde vara uppenbart, men eftersom detta torde vara en text riktat till ej trilogiinsatta så gissar jag på det första.

Unknown sa...

ls: Nu har jag inte läst något mer noggrannt om vad triologerna skriver om mörkfältsmikroskopi, men man talar faktiskt ofta (som forskare) om mörkfältsmikroskopi (DF) utan att ange typen. Det förutsätts att det är ett ljusmikroskop som avses. I andra fall får man nämna att man använder ett TEM.

I övrigt är principen densamma för DF både inom optisk och elektronmikroskopi; man blockerar det ospridda ljuset som bara passerat genom provet, eller den nollte spridningsordningen. Det gör att de delar av provet som sprider ljus framträder som ljusa mot mörk bakgrund. Mycket användbart när man har tunna prover som annars vore nästan osynliga som ljusa mot ljus bakgrund.

Lena Synnerholm sa...

Vetenskapsmän är dom uppenbarligen inte, snare sprickkrukor (”crackpots” på engelska). Det är en sak jag fortfarande undrar över. Hur kan man vara så säker på att det är på ett visst sätt, när det finns myriader bevis på motsatsen? Är det okunnighet, en religiös illusion, eller helt enkelt storhetsvansinne? Kanske två eller tre av dom, i någon kombination?

Hexmaster sa...

Varför folk har för sig saker mot bättre vetande; ja, själv håller jag ju på med en liten aspekt av just detta. För djupare studium kan böcker som t.ex. Håkan Järvås (red.) Sektsjuka rekommenderas. Liksom en förening som Föreningen Rädda Individen, www.fri-sverige.se.

En sak är säker: Det är inte enkelt. Tro ingen som säger något annat.

Anonym sa...

Varför skickar ni inte era frågor direkt till Keppe?

Hexmaster sa...

För att han hittills varit förvirrad, mångordig och obegriplig? Eller för att han kommer att hänvisa till sina många böcker? Ifall han alls skulle bekymra sig för oss vantrogna.

Chara Choppel sa...

Jag halkade in på en sajt som förespråkar detta och tänkte att det kunde vara nåt scientologiskt, med tanke på denna så kallade "keppemotor" som sajtvärden beskrev så rart - jag googlade alltså på "keppemotor" och kom in på denna informativa sajt - inte scientologi, men minst lika illa.

Chara Choppel¨

PS - googlade keppemotor scientologi också. Det verkar finnas ett samband.

Anonym sa...

Ta dig tid att läsa mitt vittnesmål som kan vara UESFUL TILL DIG ELLER NÅGON NÄRA DIG

Mitt namn är Vera, jag vill använda detta medium för att dela min korta vittnesbörd med världen, om hur jag fick min ex make tillbaka till mig inom 48 timmar genom hjälp av en kraftfull och bra spell caster DR OKOSU.
Här är min historia. Efter 9 år i äktenskap med min man, Steven. Han skilde mig och kom bort från mig och mitt barn. En dag när jag gick via internet på jakt efter jobb, jag såg olika vittnesbörd om om hur en man som hjälpt dem med deras problem. En av dem sa att han hjälpte honom botade sina sjukdomar, den andra sa att han hjälpte henne blev gravid efter 11 år av att vara barnlös, och jag såg en annan som sa att han hjälpte henne räddade sitt äktenskap och få ett bra jobb, tappade hon denna stora mannens e-post på första, jag tvivlade på det, men jag bestämde mig för att ge det ett försök. När jag kontaktade honom, han hjälpte mig kasta en re-union stava, och inom 48 timmar min man kom tillbaka till mig inlaga och be om ursäkt till mig. Idag är vi lyckliga tillsammans, med riklig kärlek, glädje och rikedom. Med våra 3 barn, en pojke och två flickor. Dr Okosu är en stor man sänd av Gud för att hjälpa människorna i den här världen att lösa sina problem. Du kan också kontakta denna stora spell caster idag, Email: drokosu01@gmail.com
Kontakta honom på något av följande problem:
(1) vill att ditt ex tillbaka.
(2) Du har alltid mardrömmar.
(3) För att främjas på kontoret
(4) Vill ett barn.
(5) Vill du bli rik.
(6) vill hålla din make / maka att bli din ensam för evigt.
(7) behöver ekonomiskt stöd.
8) Vill du ha kontroll över er äktenskap
9) Vill du bli attraherad av människor
10) Cure för någon sjukdom.
Kontakta DR OKOSU idag och du kommer inte att ångra dig. E-postadress: drokosu01@gmail.com2941

Hexmaster sa...

En del spam kan få ligga kvar i studiesyfte. Jag är lite nyfiken på om den där episteln hamnade här av någon trilogisk anledning.