2009-12-03

Dagens ord: ägd

Igen: ägd. Har ni vart det nån gång?

Om inte, kolla med kidsen. Alternativt med följande försök till definition: underlägsenhet, i synnerhet grav o förödmjukande sådan, även om ordet ofta används med en humoristiskt ton. Att "äga någon" innebär på samma sätt fullkomlig överlägsenhet, en grej som "äger" är det bästa som går att uppbåda i den vägen, och så vidare. Detta är definitivt ett ord som används.

Men varifrån kommer det?

Begreppet började som en hacker-term. Att "äga en dator" innebär att man har administratörsprivilegier, alltså att man kan göra vad man vill med den (begreppet användes främst, eller förresten enbart, om system där man olovligt tillskansat sig dessa behörigheter). På 1990-talet spreds begreppet till den närliggande dataspelsvärlden, där owned började användas allt flitigare i överförd bemärkelse. Därifrån var steget kort till ett svenskt översättningslån. Även felstavningen pwned har fått en viss användning.

6 kommentarer:

Johan A sa...

Se även Cory Doctorows novell med samma namn: http://www.enhorningen.net/Noveller/Novell_6_Doctorow.shtml

ls sa...

Notera även "självägd". Att i sin strävan att vinna göra något som gräver ens egen grav och gör att den andra får dominera.

Hexmaster sa...

Intressant variant ja, från self owned. Tack för tipset.

Scully sa...

Och jag som trodde att uttrycket äger, Tex "Nixon äger" kommer från amerikanskan i form av "Nixon rules"?

Hexmaster sa...

Det användandet av rules är jag osäker på; hittar inga pålitliga uppgifter, och det är ett knepigt ord och sammanhang att forska i. Men jag är rätt säker på att det inte är därifrån vårt "ägd" kommer. (Och om det finns ett samband så har jag lite svårt att se hur det skulle gått till.)

Lena Synnerholm sa...

Jag håller med!