2009-12-31

Bloggpost 369

... Eller en om dagen, med lite råge.

Sammantaget blev 2009 ett bra år. Liksom decenniet ett bra sådant.

I februari kom Faktoider ut som pocket. Tillsammans med de fem inbundna upplagorna tror jag att den snart gått i 25 000 ex.

I mars blev jag invald i styrelsen för föreningen Vetenskap och Folkbildning. Det har varit oerhört intressant i sig, och i synnerhet gett upphov till en mängd spin off-effekter.

I juni började två serier: dels Mytjägarna i Sveriges Radio P1 (som faktiskt går i repris just nu, t.ex. i eftermiddag kl 16.30), dels en serie original-faktoider i Östgöta Correspondenten.

I september kom uppföljaren Fler faktoider samt den (ännu mer) populära Är det verkligen sant? (De har hittills gått prima, om än något lugnare än den första; har inga siffror tillhanda.)

I september var det även dags för Bok- och biblioteksmässan. Med VoF som utställare blev det en synnerligen intensiv upplevelse (här en mycket kortfattad Rapport från en mässhink).

I oktober blev det televisions-premiär (TV4 Nyhetsmorgon). Så var det avklarat.

I december blev det klart att Är det verkligen sant? kommer ut på norska i vår.

I december utökade jag det faktoida imperiet med en Facebook-grupp (här). Varför inte ...Bloggen, hur som helst. Några poster bland de 368 att uppmärksamma:

Konstnären Helmer Osslund kände jag inte till tidigare. Han blev föremål för en intressant händelseutveckling, där poängen inte så mycket är felen som begicks som de inblandades vägran att erkänna att de gjort fel.

Ett ständigt aktuellt tema som återkom i Att komma undan - när folk påstår något stolligt, eller förmedlar stolligheter som om man stod för dem, och när det ifrågasätts låtsas som att det regnar. Här utifrån ett billigt spök-fejk som lurade obegripligt många.

När Nationaldemokraternas Vávra Suk hyllade den svenska idyllen blev det Övermättad ironi.

Nyheten om den svenska staden enbart för kvinnor, Shakebao, ledde till ett radioinslag.

Ett exempel på hur märklig kritik kan te sig kommenterades i Verkligheten och vidskepligheten.

I Söndagsskola för ateister uppmärksammades en märklig ironisk historia, om föräldrar som tillskriver sina små barn religiösa övertygelser - som f.ö. alltid sammanfaller med deras egna.

Den bisarra nyheten om peruaner som mördade för att sälja offrens fett, Pishtacos, fanns det både en och två oväntade vinklingar på.

Pyramidspelen uppmärksammades i Xocai(TM!) och andra MLM. Föga förvånande ryckte distributörer ut för att försvara geschäftet; kommentarerna rekommenderas varmt.

Den s.k. vakenrörelsen, utifrån forumet Vaken.se, fick uppmärksamhet för sina konspirationsteorier om vad som egentligen hände den elfte september 2001. Samlade mina intryck i Att välja att tro.

Och häromdagen blev Årets förvillare utsedd.


Vad det övriga decenniet beträffar började jag att intressera mig för sådana här faktoider 2003, startade faktoider.nu samma år; och sedan gnetade jag på där, tills jag 2007 startade denna blogg och 2008 kom ut med Faktoider. Listan kan göras längre, men i jämförelse med den för enbart 2009 ovan så verkar det tydligt att händelseutvecklingen accelererat. Gott så.


Till slut, när vi äntligen slipper det krångliga ordet 00-talet, en lördagsfråga utlagt i julihettan där svaret var just Nyårsafton. Ding, dinka gong!

1 kommentar:

Hans sa...

Gott nytt på dig Tempelriddare Hex - och övriga trevliga här.

MVH

Hans