2009-05-08

Vad sjutton är email?

Kom ihåg: Vi lever i framtiden.


Electronic Mail is a term that's been bandied about data processing circles for years.

Simply put, it means high-speed information transportation.

One of the most advanced methods is terminals talking to one another.

Your mailbox is the terminal on your desk. Punch a key and today's correspondence and messages are displayed instantly.

Need to notify people immediately of a fast-breaking development? Have your messages delivered to their terminal mailboxes electronically, across the hall or around the world.

Electronic Mail is document distribution that's more timely, accurate and flexible than traditional methods.

There's no mountain of paperwork.

Administrative personnel are more effective.

Managers have access to more up-to-date information. Decision-making is easier.

Tomorrow's automated office will clearly include Electronic Mail. But like the rest of the Office of the Future, it's available at Honeywell today.

- Annons från 1981


Men visst är det just så här man känner sig ibland, när man får upp dagens korrespondens och meddelanden.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Är källan också en gammal Playboy?

F.ö. tycker jag han påminner lite om dig, om han inte vore så välklädd :P

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Vad är Playboy? :-)

Antar att annonsen gick i lite olika tidningar, men jag har inte hittat någon uppgift om var. Det förekommer även olika dateringar, 1977 eller 1981? - jag sätter en krona på det senare.

(Detta är en typisk internet-klassiker, jag är inte den förste som visar upp den.)

Kurt sa...

Å andra sidan anser ju många unga idag att denna form av kommunikationsmedel är mycket ålderdomligt, och de överger det för andra nya former i stället. Man kan väl jämföra e-post med telegram, som nog ansågs modernt på sin tid.

Tore Kullgren sa...

Fredrik Virtanen sa, apropå Twitter: "Att få ett mail idag är nästan [lika stort] som att få ett brev".

Aleksandra sa...

Att få ett mail idag motsvarar kanske ett telefonsamtal eller en konversation. Kanske att man har möjligheten att föra en kortare monolog (man får tala till punkt). Däremot tycker jag inte att det motsvarar ett brev, utom eventuellt om det är oväntat och trevligt- från någon man inte hört på länge. Med andra ord om dess syfte är att skickas som brev.

Jag ser ett brev som längre, en slags uppdatering av något man har missat och alltid personligt. Men ingenting går upp emot att få ett riktigt kuvert i brevlådan. Eller vad säger ni?

Mail/mejl består oftast av kortare meddelanden.

Hexmaster sa...

Jag har sett påståendet på andra ställen och stryker gärna under: mail har kommit att ersätta stora delar av såväl telefonsamtal som brev.

Riktiga kuvert i brevlådan (alltså inte julkort, födelsedagsgratulationer & slikt) händer kanske ett par gånger om året - ja, det är något särskilt! Men det är mest en grej för nostalgi-körtlarna, det som till slut räknas mest är ju vad som står, och för texten spelar mediet ingen större roll.

Kurt: De som överger e-post går över till vilka kommunikationsmedel? Ifall vi pratar direktmeddelanden via forum eller Facebook m.m. så är det ju bara en annan sorts email, där skillnaden är tämligen teknisk.

Då och då dyker det upp trender som jag inte har några som helst problem att hålla mig ifrån, snarare tvärtom. Twitter är en sådan. Den kommunikationsformen ("hörs jag?") var het så länge Sputnik fanns, men inte så mycket längre.

Kurt sa...

Skillnaden mellan e-post och traditionella brev är ju också endast tämligen teknisk! Trots allt är e-post mycket närmare ett traditionellt brev än vad facebook och twitter är.

Tore Kullgren sa...

"Det papperslösa kontoret" pratade man gärna om på 80-talet.

Ännu ett bidrag till den digra samlingen av science fiction-historier som slagit fel. Eller?

Hexmaster sa...

Ha ha, ja, det papperslösa kontoret är en klassisk profetia. Den är dessutom alldeles sann (till skillnad från allt är uppfunnet eller fem datorer), begreppet var rätt vanligt ända tills det kvävdes under laviner av laserskrivna ark framåt 80-talet.

Lena Synnerholm sa...

Ska det inte vara 90-talet?