2009-05-14

52 stater?

Förr eller senare måste sanningen krypa fram: Vilka är det som lärt ut att USA har 52 stater? För vittnesmålen om att så skett är hur många som helst. Lärare, skolböcker, TV-program..?

Detta gällde alltså inte mytens ursprung, utan hur den har spridits.


Faktoiden: USA:s 52 50 stater

Bonus från Language Log: Every 52 seconds - nu blev det plötsligt riktigt mystiskt

15 kommentarer:

Engan sa...

Flera av de förklaringar du angett låter troliga, själv lutar jag faktiskt mest åt att de "borde" vara 52 därför att andra saker är 52. Kortleken och antalet veckor, mao. Man minns att det finns runt 50 stater, och så tycker man att 52 låter bekant. För det gör det ju.

Carl h sa...

På mellanstadiet berättade min lärare mycket riktigt att USA hade 52 stater, och de två över femtio var Alaska och Hawaii.

Hexmaster sa...

En mellanstadielärare, utmärkt!

Får bestämt göra en ordentlig inventering av gamla skolböcker någon gång.

Tore Kullgren sa...

Jag misstänker en kombination av Engan och Carl h:s förklaring; att man minns talen 50 och 52 (av olika anledningar är 48 inte lika minnesvärt), och att Alaska och Hawaii spökar.

Hexmaster sa...

Jo. Det jag efterlyser här är som sagt när, var och hur påståendet förmedlats. Om det finns i några böcker t.ex.

Engan sa...

Lite googling på "52 states" avslöjar snabbt att missförståndet är mycket utbrett i alla länder, inklusive USA självt. Så jag tvivlar på att någon specifik svensk lärobok har så mycket med saken att göra. Men det är klart att det vore intressant att veta om någon sådan finns ändå..

Anonym sa...

Även jag fick lära mig på mellanstadiet (mitten av 80-talet) att USA har 52 stater sedan Hawaii och Alaska tillkom. Frågan är om det är något som står i någon lärobok - flera läroböcker - eller om det är något som den generationen lärare har med sig sedan tidigare?

Anonym sa...

Jag gick i mellanstadiet i slutet på 60-talet och även jag fick då lära mig att USA nu hade 52 stater och att dom 2 sista var Alaska och Hawaii (1959). Man hade fått lägga till två stjärnor på flaggan m m.

Magistern sa...

Det verkar vara ett spritt fenomen... även i USA räknar många fel på antalet stater.

Rapartisten Ol' dirty bastard:
For any MC in any 52 states

Mobb Deep:
Ayo it's 52 states and we hittin' all of them

Ma$e:
Chased Kate 52 states straight

Fredro Starr:
What if hip hop was banned in fifty two states?Svenska sa...

Även jag är säker på att jag lärde mig att det var 52 delstater i USA, och har som TS för mig att det kommer ifrån en lärobok då. Jag misstänker även att min SO-lärare bekräftade att det var 52 stater när vi frågade (90-tal)

AvG sa...

USA hade 52 delstater enl grundskolan i mitten av 80-talet. Jag gick då i mellanstadiet.
Lärarna sa det och det stod så i våra geografiböcker också. Inget att bestrida mao, vi visste inte bättre och allt som stod i skolböckerna måste ju vara sant.

Ca tjugo,trettio år senare hade jag en diskussion med en amerikansk doktorand på mitt dåvarande jobb och jag nämnde nåt om USA:s 52 stater, varvid doktoranden stirrade på mig som om jag plötsligt fått horn och blivit grön.
Han berättade att USA har 50 stater, varken mer eller mindre.

Senare efterforskning jag gjort, antyder att USA kommit att få 52 stater i mitten av 80-talet i Sverige pga ett feltryck i en ofta använd lärobok, tror det kan ha varit från förlaget Natur & Kultur.

Det är alltså så att några generationer svenska skolbarn från ca mitten av 80-talet har lärt sig att USA har fel antal stater.

Hexmaster sa...

Skolböcker är en resurs jag verkligen saknar på nätet. De allra flesta sorter (kanske inte matteböcker) från alla tider hade varit intressant i många diskussioner, även av tyngre art än denna.

En intressant psykologisk fråga är varför just denna uppgift satt sig i huvudet på folk. Man glömmer ju bort de allra flesta småsaker från skolan, varför kommer så många ihåg just detta?

AvG sa...

Skulle gissa på att USA kulturellt har stor påverkan generellt och det kanske därför sitter bättre?
Tippar på att varken Indiens, Sveriges eller Tysklands stater/områden/landskap är speciellt framträdande i de flestas kunskaper. :-)

Torbjörn sa...

Presidenten kanske vet?

Anonym sa...

Intressant oxå, att W. DC inte ligger i NÅN stat