2009-05-04

Lördagsfråga: Smileyn


Harvey Ball är den tidigaste kända skaparen av en smiley. Alltså det gula ansiktet. Året var 1963.

Scott E. Fahlman uppfann smileyn i skrift :-) och tidpunkten var, av mailet att döma, 11:44 den 19 september 1982. Så skall belägg se ut i dataåldern!


Om det finns tidigare belägg för endera, så skulle de mycket tacksamt tas emot. Lincolns smiley från 1862 räknas inte, av skäl som jag anger.

3 kommentarer:

Andreas sa...

Skamligt att jag inte kände igen Fahlman. Jag har läst om honom för bara några månader sedan och sett precis den bilden - fast i färg.

För övrigt anser jag att det är något av en hädelse att sätta ett likhetstecken mellan en textsmiley och en bildsmiley. Det fåniga fenomenet att automatiskt ersätta textsmileys med små emoticons är ren ondska och bör inte uppmuntras! :)

Hexmaster sa...

En färgbild som jag försökte få mer lik den på Harvey (men är det inte märkvärdigt svårt att få en bild att se gammal ut).

Jag har inga problem med smileysar eller emoticons, så länge folk har vett att använda dem med måtta. Det är kanske bara FASTNAT SKIFTLÅS som sänker intrycket av en text snabbare än strösslande med :-) ;-) :-D :-x :-) :-) etc.

Färgbild

devadatta sa...

En smiley till Fahlmans ära!