2009-05-09

Lördagsfråga: Två sorters platser


Dessa fyra platser har något gemensamt, men kan även delas upp i två grupper. Hur?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Fort Sumter (?) och Westerplatte är de nedersta - någonting med krigs-starter.

MVH

Hans

Hasse sa...

Får man fråga hur i hela världen du lyckades finna de två bilderna ?

Ole Bull sa...

Hans är på rått spår eftersom bild 1 visar Sarajevo Museum således starten på 1a världskriget

Erik sa...

Sista bilden är slottet i Prag. Ett förslag på indelning skulle kunna vara att Sarajevo och Prag har belägrats (Inbördeskriget i Jugoslavien och Sjuårskriget) medan Fort Sumter och Westerplatte "bara var slag". Nåt sånt kanske?

Ole Bull sa...

Då kan det vara två världskrig och två inbördeskrig.
Isf återstår att hitta en koppling mellan kyrkan och ett inbördeskrig...

Hexmaster sa...

Samtliga bilder har identifierats korrekt. (Jag tror att Hans är bekant med dem sen gammalt.)

Erik har också fått till rätt uppdelning, fast med en annan motivering än den jag är ute efter.

Erik sa...

dTestar med första och sista slag i olika konflikter. Fort Sumter och Westerplatte självklara. Prag var väl sista slaget i 30-åriga kriget, och sista sovjetiska offensiven i andra världskriget. Sarajevo var väl sista slaget i befrielsen av Jugoslavien under andra världskriget (kanske...)

Pölsa Dum sa...

Ett friskt vågat förslag:

Vid Fort Sumter och Westerplatte inleddes krigen med militära attacker, i Sarajevo och Prag skedde attentat som ledde vidare till krig: Gavrilo Princips skott mot Franz Ferdinand respektive defenestrationen 1618, där enligt (den kanske faktoida) legenden de katolska guvernörerna blev utkastade från slottets fönster av protesterande protestanter som hånfullt ropade: "Låt se om er heliga jungfru kan hjälpa er nu!"

Maria var god mot de sina: de utslängda landade mjukt i en hög med hästdynga.
Trettio år tog det att bli sams igen.

Hexmaster sa...

Pölsa Dum satte den. Som vanligt när det gäller sådana här öppna frågor à la lattjo-lajban-lådan (Brasse i Fem myror) så har flera utmärkta förslag getts på indelningar. Även om ni naturligtvis håller med om att det rätta svaret är den *allra* fiffigaste. :-)

Defenestrationen 1618 var faktiskt den andra i historien. Jag har inte funnit annat än att den inträffade. Däremot finns olika uppfattningar om kejsarens sändebud räddades av gödsel eller änglar.

Anonym sa...

På Westerplatte har jag varit. Finns bl.a. ett trevligt litet museum och ett skrälligt monument.
Sumter var inte svårt med flaggan oretucherad. Jana och Jacub läser turligt nog inte svenska så jag slipper skämmas för att inte identifierat Prag. Sarajevo har jag inte varit i men det luktade Balkan. Defenestrationen skedde väl f.ö. inte från slottet utan från rådhuset? Hursomhelst trevlig fråga med mycket synergi.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Japp, den löste ni bra. :-)

Defenestrationen skall verkligen ha skett från det stora slottet, ja.
Fort Sumter kände jag till sen innan men hade ingen aning om hur det såg ut, tyckte inte att det var motiverat att försvåra ytterligare.

Lena Synnerholm sa...

Jag vet inte var bron uppe till vänster finns. Kyrkan uppe till höger, skulle mycket väl kunna vara i Prag. I så fall är fotot nog några år gammal. Tjeckien införde världens första lag mot ljusförorening. Jag har för mej, att den innebar förbud mot fasadbelysning.

Dom två nedre bilderna, verkar föreställa hamnar. Kanske är det två platser, som ligger vid kusten? I så fall är dom två övre platser, som ligger i inlandet. Det är i alla fall mitt förslag.

Lena Synnerholm sa...

Okej, jag skrev mitt inlägg, innan jag hunnit läsa dom andra. Kändes som fusk annars...