2009-05-18

Lördagsfråga: Strålande


1. Universums bakgrundsstrålning, alltså det närmaste en bild av Big Bang vi kan komma.
2. En röntgenbild av DNA som de insatta tydligen kan avläsa en hel del ur. Rosalind Franklin tog en del sådana vilket hrr Watson & Crick hade nytta av.
3. Detalj ur en av de först publicerade röntgenbilderna. Jag tror att denna (spegelvända?) hand tillhör fru Röntgen, snarare än Albert von Kölliker som var en annan tidig "patient".
4. Solförmörkelsen 1919. Denna bild är, för att hoppa över teorin, ett belägg för Einsteins allmänna relativitetsteori, ur vilken man bland annat kan beräkna hur ljus kröks av gravitation.

Det rör sig alltså om bilder på vetenskapliga upptäckter, med strålning som minsta gemensamma nämnare. Gustav sprängde målsnöret i denna kunskaps-stafett.

Den bild som sticker ut mest här ovan - tyckte jag åtminstone när jag satte ihop dem - är färgbilden. Eller så skulle det kunna vara DNA-bilden, som visar en strikt medicinsk upptäckt. Eller så skulle det kunna vara röntgenbilden, som inte har ett runt motiv. Eller så skulle det kunna vara solförmörkelsen, som bara delvis har med strålning att göra.

1 kommentar:

Kurt sa...

2: http://www.pbs.org/wgbh/nova/photo51/anat-flash.html