2008-07-23

Greta Garbo i Högsby

I Högsby utanför Kalmar ligger världens enda museum tillägnat Greta Garbo. Varför just Högsby? Den officiella förklaringen är att hennes mor, Anna Lovisa Karlsson, kom därifrån. Den faktiska är mer spännande, även om man av förklarliga skäl talar tyst om den:

Att även Greta skulle ha varit född i Högsby har aldrig kunnat bevisas - men visst har det gått envisa rykten. Ja, det var i många år en starkt rotad uppfattning att Greta föddes i Högsby i samband med ett besök som modern gjorde här 1905.
- Greta Garbo och hennes rötter, Helsingborgs Dagblad den 7 april 2003

Klipp från Oskarshamns Nyheter: Garbos födelseort ligger i törnrosesömn (sic)

Greta Gustafsson föddes dokumenterat den 18 september 1905 i Katarina församling, Söder i Stockholm. Ryktet är inte nytt, Garbo själv skall ha kommenterat någon gång att hon var den enda hon visste som var född på två platser.

http://www.garbosallskapet.hogsby.se/

4 kommentarer:

josephzohn sa...

Lite märkligt är också att även Ernst Rolf och Karl Gerhard har sitt ursprung i Högsby kommun, båda finns utställda på ett litet museum i Fågelfors!!.
Hur är det man brukar säga?
Allt gott kommer från Småland!!

Hexmaster sa...

Jaha; Ernst Rolfs far kommer från Fågelfors, vilket vad jag ser är hela kopplingen. Själv var han född i Falun. Vad Karl Gerhard har med Småland att göra hittar jag inte alls. Hjälp?

Anonym sa...

Den här länken till Greta Garbo och hennes rötter funkar bättre än i inlägget ovan: http://hd.se/familj/slaktforskning/2003/04/07/greta_garbo_och_hennes_roetter/

Hexmaster sa...

Korrekt; åtgärdat.