2008-07-02

De långhalsade

Sådana här bilder har ni sett:

I Burma/Thailand (de flydde från det förstnämnda till det sistnämnda på 90-talet) lever Kayan-folket, vars kvinnor förlänger sina halsar med mässingsringar.

...Eller inte alls, förresten. Jag vet inte om en sådan procedur är medicinskt möjlig, men det som faktiskt sker är något annat: ringarna pressar ner och viker ihop axlar m.m., så att det ser ut som om halsen är längre. Inte för att det låter angenämare.
  • Kayan women might appear to have long necks but this is an optical illusion. As the coils are added they push the collar bone and ribs down, creating the appearance of a longer neck
  • Actually stretching the neck would result in paralysis and death
  • Removing the coils does not cause a woman’s neck to collapse, although the muscles weaken
  • There are different theories as to how the custom originated. One suggests men put the rings on their women to deter slave traders. [Några fler nämns inte i just denna källa]
Times online: Kayan 'Giraffe Women' trapped in Thailand by tourist trade
Wikipedia (eng.): Kayan (Burma)

4 kommentarer:

Unknown sa...

Långa halsar är ju lite intressant, de allra flesta däggdjur har ju just sju halskotor. Och de som har fler halskotor (sengångare) har inte synbart lång hals:

http://www.biol.lu.se/zoofysiol/Svar/Daggdjur.html#Kotor

Anonym sa...

Kommer ihåg när jag liten besökte museumfranchiset "Ripley's Believe it or not"
så var detta med långa halsarna något som verkligen fascinerade.

Idag hade jag nog gått till samma museum med en helt annan attityd:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ripley's_Believe_It_or_Not!

Jag är säker på att dessa ställen ider faktoider som fästingar sprider borelia.

Hexmaster sa...

Ha haa... Ripley's kolumn är en klassiker. Inte så känd här och idag, men läs gärna mer på Carls länk - det är en lång historia av ymnigt faktoid-spridande. (Minns själv att jag sett dem i en svensk tidning på 70-talet, känns riktigt riktigt länge sedan.)

Att halslängd och antal halskotor inte alls behöver ha med varandra att göra är ett faktum. Vet inte om man kan kalla det missuppfattning, men visst är det tänkvärt att en giraff har färre (7) än en svan (25).

Lena Synnerholm sa...

Har alla fåglar samma antal halskotor?