2008-07-15

Maman med skinkmackan

För ett tag sedan skrev jag (här) den retoriska frågan, att det väl bara finns en kändis som associeras med en smörgås?

Så var dock inte fallet. Cass Elliot, Mama Cass i The Mamas & the Papas, dog enligt spridd uppgift när hon satte en bit av en skinkmacka i halsen. Det var åtminstone den första teori som lanserades:

Her physician said the singer probably choked on a sandwich.
- New York Times, 30 juli 1974

En noggrannare utredning gav dock ett annat resultat:

Dr. Keith Simpson, a British pathologist, and Gavin Thurston, a London coroner, issued a report yesterday that ruled out the theory that "Mama" Cass Elliot choked to death on a ham sandwich. Rather, they said, the 35-year-old singer, who was found dead in bed in London last week, succumbed to a heart attack brought on by being overweight.
- New York Times, 6 augusti 1974

Men den där veckan räckte tydligen mer än väl för att ett rykte skulle rota sig, som lever kvar här och var än idag. Tror heller inte att det är utslag av någon sorts ridderlighet, utan enbart det faktum att den där skinksmörgåsen är så lätt att komma ihåg.

[Tipstack till Erkki]

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan fiktiva, tecknade personer räknas som kändisar? Dagobert i "Blondie" var i vilket fall den förste smörgåsassocierade person jag kom att tänka på. Sedan har vi förstås själve greven av Sandwich, som förlänat smörgåsen sitt engelskspråkiga namn (dock inte i kraft av att ha uppfunnit den; är vi ännu en faktoid på spåren här?).

Hexmaster sa...

Med "kändisar" avses som regel fysiska personer, och det var det jag gjorde. Om inte, så är hr Krikelin avgjort kvalificerad.

Lord Sandwich (earl, i vilken mån det nu motsvarar greve) skulle jag inte räkna som kändis. Att han gett namn åt mackan är odiskutabelt, men vad den klassiska förklaringen beträffar (att han fann upp snabbmaten för att slippa lämna spelbordet) står den omnämnd i WP-artikeln, och själv har jag skrivit en del här:

http://www.faktoider.nu/sandwich.html

Att han faktiskt skulle ha varit den förste att klämma in en köttbit mellan två brödskivor håller jag för högst osannolikt, men har inte forskat i saken. (Som ni ser så finns det alltid saker att göra i denna härliga bransch.)