2008-07-11

Oäktingar

En god vän är ibland ute och berättar i skolor. Vid ett tillfälle nämnde han i förbigående att en viss historisk person var ett oäkta barn. Just när han skulle fortsätta prata, så märkte han en glasartad blick i publiken.

Han funderade ett kort ögonblick.

"Vet alla vad ett oäkta barn är?"

De flesta kände till (den förvisso underliga) beteckningen på barn till föräldrar som inte är gifta med varandra. Men några gjorde det inte; mer än en. Detta var för övrigt på en gymnasieskola.

Nu skall jag inte oja mig över dagens obildade, eller rentav obildbara, ungdomar. Eller dagens skola. Eller någon annan företeelse som på ett eller annat vis är betydligt mycket sämre än, säg, för några år sedan. Men om det är något som är konstant över åren, så är det den okända okunskapen. Vi är inte bara olika bra på olika saker, vi vet inte ens om att vi är okunniga om det som andra tar för självklart. Det räcker att förflytta sig en aning i tiden, geografin, eller något annat sammanhang för att inse detta.

4 kommentarer:

Soy sa...

Jo, men amerikaner är ändå alltid dummast. helt obildbara. titta bara på george w bush så ser man ju hur alla amerikaner är.

Hexmaster sa...

Förutsätter att ovanstående är ironiskt menat. En annan övning är att räkna Nobelpristagare. Uschiamej. :-)

Soy sa...

haha, så klart är jag ironisk! jag syftade på inlägget på min egen blogg, vilket du kommenterade, och som handlade om idiotiska generaliseringar. ;o)
Men jag ska sluta ironisera nu, man ska inte hålla på med sådant har jag lärt mig. :o)

Anonym sa...

Jag råkade skriva oäktningar på anlöparforumet en gång och då vad det detta som många opponerade sig emot, det heter som sagt vad "utomäktenskapliga födda barn" och inte oäktningar fick jag reda på. Men i BiSOS och de mortalitetsrapporter som insändes varje år till Tabellverket så stod det "oäkta".

Stefan Lundgren på Skalman