2008-06-05

Nationaldag

När firandet av nationaldagen kommer på tal, så finns ett obligatorisk inslag: att jämföra grannlandets entusiastiska med vårt eget avslagna.

Men utöver Norge, Frankrike och USA, så känner jag inte på rak arm till något land där nationaldagen firas på något särskilt uppseväckande sätt. Ta vårt grannland Danmark till exempel; hur många vet att deras nationaldag* är den 5 juni, dvs. idag?


* Eller åtminstone det närmaste en nationaldag de har; grundlovsdagen, till minne av landets första grundlag 1849. Lika inspirerande som Gustav Vasas intåg och 1809 års författning?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dansken i mig visste det inte så jag blev snällt påmind av en svensk kollega. Och jag firar den genom att sluta tidigare eftersom det är den svenska imorgon ;)

Anonym sa...

Storbritannien har inte ens en nationaldag.

Ett land som dock firar rejält är Ungern med mycket fest (jag tror till och med att landet i fråga har flera nationaldagar av varierande anledningar)

Christian sa...

Jag kan bekräfta det senare. De har 15 mars till minne av revolutionen 1848-49, 20 augusti (som är den officiella nationaldagen) till minne av Sankt Stefan/István samt 23 oktober till minne av resningen 1956.

Hexmaster sa...

Att ha flera nationaldagar kändes lite udda, fast jag fick slå upp det för att komma på varför: som regel motsvarar det nationens födelse. Såklart.

...Även om undantagen är nästan hur många som helst. Här finns material att blogga om, jojo. :-)

Wikipedia: National Day

Clas le Petit sa...

Helt rätt Mr Hexmaster.
Inte så många Europeiska länder gör särskilt stort väsen av sin nationaldag. De flesta av oss känner nog till syttende mai, 14 juli och 4 juli. Ja, se'n är det stopp för min del iaf :)

Det svenska nationaldagsfirandet kommer att ta sig när kommersen får ett grepp om dagen.

Unknown sa...

Även Polen har två "nationaldagar": konstitutionsdagen 3 maj och självständighetsdagen 11 november.

3 maj firas mest med att man är glad att man kan bygga ihop en långhelg med 1 maj. 11 nov är också en ledig dag, men firandet är det inte så mycket med. Lite parad och tal framför okände soldatens grav och så...