2008-06-24

Goldfinger

Tungmetall som sagt...Kan man dö av igentäppta porer? Som hon som blir förgylld i Goldfinger.

Diagnosen från kommendör Bond (CMG, RNVR) är att huden andas, och om den täpps till fullständigt, kvävs vi. Så är naturligtvis inte fallet - i så fall skulle man inte kunna dyka.

Däremot så används porerna för att svettas. Utan möjlighet att reglera kroppstemperaturen på detta sätt, så kan man må illa av och kanske rentav dö av överhettning.

Metoden har förekommit på film tidigare. I Bedlam (1946) spelas the gilded boy, "den förgyllde pojken", av Glen Vernon i en dramatisk scen. (Den grymme ansvarige spelas av Boris Karloff.)


Somewhere I heard that the human body must breathe through its pores. If you shut these pores --

6 kommentarer:

Anonym sa...

De testade det där i Mythbusters en gång. Den som blev målad överlevde förstås, men jag vill minnas att han inte var helt bekväm, han fick någon sorts reaktion.

Micke sa...

Mythbusters, som sagt.

Anonym sa...

Jag har hört denna om tjära också. När man i Vilda västern tjärade och rullade i fjädrar täcktes alla porer igen och den utsatte dog av överhettning. Jag vet dock inte om det är sant. Se det som en nu uppgift Hexmaster...

Hexmaster sa...

Intressant om tjära & fjädrar...

Wikipedia har en artikel om det hela: Tarring and feathering

Där nämns värmeslag ("heat stroke") p.g.a. igensättning av porerna, tyvärr står även "prevent the skin from breathing" vilket låtet lite väl Goldfinger-aktigt.

Har aldrig tänkt på andra konsekvenser av bestraffningen än de uppenbara problemen att tvätta av sig det hela. Men som artikeln nämner var det största problemet för den utsatte brännskador från tjäran. Aaaajjj..! Liksom att rälsen man skulle bäras på kunde ha en, hm, obekväm utformning; "the old sharp-edged triangular style". Aj som fan.

Anonym sa...

Ungefär som det klassiska svenska straffet "rida trähästen", då?

Tänk vad folk kan vara uppfinningsrika när det gäller att plåga och förödmjuka varandra..

Hexmaster sa...

Trähästen känner jag vagt igen. Fast funktionen framgår ju av din kommentar. Aj...