2007-11-10

En s.k. faktoid

När jag letade efter närmare uppgifter om viktorianska möbelkjolar - de som man då och där sägs ha satt på möblernas ben, för att slippa konfronteras med, just det, ben - så fick jag ett tips om att Peter Englund hade nämnt detta som ett faktum. Efter att ha konstaterat att det stämde så skrev jag en rad till Peter, för att höra var han hittat en bekräftelse på vad som vid lite närmare studium verkar vara en tämligen motsägelsefull företeelse:

...Det finns ju hur många bilder som helst från perioden där stolar och bord står spritt nakna; man hade statyer av nakna fruntimmer lite varstans, och hästar utan byxor, och så vidare.
På nätet hittar jag tallösa sidor som nämner påståendet, några som avfärdar det och ingen som belägger det...

Svaret dröjde inte, Peter medgav att det inte kom från en beskrivning i första hand, och så slutklämmen:

Det kan vara en s.k. faktoid, alltså något som går för sanning, men som egentligen bara är en allmänt spridd myt eller missförstånd.

Vilket jag bara kunde hålla med om.

2 kommentarer:

Anna Forss sa...

I Philadelphia hade trapporna till de lite finare husen från den viktorianska eran små sidor i metall. vår guide påstod att det var för att kvinnornas anklar inte skulle synas när de lyfte kjolarna när de gick ner för trapportna

Hexmaster sa...

Utan att känna till detaljerna så låter det ju inte i närheten lika långsökt som möbelkjolarna. Å andra sidan så låter det rätt likt den sorts pikanterier som är typisk för just guider.

Här hittade jag ett hus som visserligen inte är från den viktorianska eran, men fint värre icke desto mindre:

The Executive Mansion of the United States from 1790 to 1800

Spana in trappan 2/3 ner på sidan, en dam som går uppför den lämnar inte mycket till fantasin. :-)