2007-11-19

Läsarbrev: Ninja

Robin skrev angående faktoiden Ninja (vari det mesta avfärdas utom just specialstyrkornas existens):

Tränat ninjutsu (eller "Bujinkan Budo Taijutsu" som det är omdöpt nu. döptes om för att folk just misstolkade vad ninjas egentligen innebar under 80-talets ninja-boom) och vad jag fick förklarat av mej så innebär ninjutsu att kunna tekniker som vanliga människor inte kunde på den tiden.

Till exempel simma, ingen i japan kunde sånt. Eller att använda gift och blåsrör, ingen som begripit det heller. Så om två samurajvakter stod och vaktade ett slott en mörk natt, och en mörk snubbe hoppade fram från ett träd, blåste i en pipa från 20 meters håll och den ena samurajen föll ihop död, och ninjan sen hoppar ner i vattnet, så tänker den andra samurajen inte "lönnmördare". Han tänkte "demon".

Man kan ju tänka sig, att det gått till på det sättet. Men finns det belägg för att det faktiskt gått till på det sättet? Skrivbordskonstruktioner har vi inget behov av, oavsett hur fiffiga de verkar.

Och angående ninja-to, det som tydligen var ninjans svärd. Det har aldrig funnits ett särskilt sådant vapen, ninjan kanske hade nån wakisashi-liknande lågkvalitetskniv som han fått smidd av nån gubbe, men dom föredrog att ta en äkta katana på grund av kvaliteten. I många fall så slipades dom ner några tum, för att kunna få plats med gifter och liknande i det lilla utrymmet som blev kvar i svärdsskidan. Och för att svärdet nu var kortare, såg det också rakare ut, så därifrån kommer det troligast.

Återigen, det vore verkligen mycket intressant att få ta del av en verklig, historisk ninjas resonemang. Till skillnad från 1900-tals-spekulationer, som snarare verkar hämtade ur något rollspel eller manga-film.

Och ifall ni undrar, så finns det bara EN äkta "ninja" kvar i världen. Hatsumi Masaaki. Det finns nämligen 9 olika skolor som ninjutsu inriktar sej på, och det är bara sju av dom som lärs ut till omvärlden. Dom sista två har bara den högsta sensein nedskrivna på papper, inlåsta någonstans. Dessa papper ärver sedan den som tar hans plats som ledare när han blir för gammal för att hålla på.


Kan nämna en typisk uppgift om Dr Hatsumi (japaner har som regel efternamnen först) från en annan sida:

Dr. Hatsumi is the inheritor of nine Ninjutsu traditions from the late O'Sensei Toshitsugu Takamatsu (the last true living Ninja) in the early 1970's just before Soke Takamatsu's passing in 1972. It is said that Dr. Hatsumi was the only one receiving indepth training with the great Takamatsu during the last 15 years of his life.

Ninjutsu.com: Soke Hatsumi

Det är just den här sortens Kalle Anka-uppgifter som är så svåra att svälja. Skall man kasta all källkritik överbord bara för att vi byter kultur?

Detta är sånt som jag fått reda på av år (!) av forskande på nätet (var förälskad i allt som hade med ninjas att göra ett tag), samt högt rankade personer inom ninjutsu. Min tränare har 5e dan och har besökt Hatsumi ett flertal gånger, och den högsta grad en svensk har är 10 eller 12 har jag för mej. Men det är upp till er ifall ni vill tro på det här, jag tycker i varje fall att det mesta är rätt logiskt. Det med svärden har jag läst om på många ställen på internet, resten har jag fått förklarat av min tränare.

4 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Att folk i allmänhet i Japan inte kunde simma, det tror jag inte på. Dels var många människor fiskare. Sådana måste förstås kunna simma, om dom skulle trilla över bord. Dels har jag sett ett foto, av "traditinella japanska simkläder". Det var ett par stringkalsonger, helt enkelt. Men att dom använts vid simning ser jag inge anlendning till, att det inte skulle stämma.

Hexmaster sa...

Nej, det trodde inte jag heller. Det finns lixom bra många orimligheter i läsarbrevet. Därför lägger jag ut dem i solljuset för besökarna att studera, utan att störa upplevelsen med pladder om varenda detalj.

Lena Synnerholm sa...

Jag kom på en anledning till. Japan är ju ett örike, med fyra stora, tätbefolkade öar, och ett otal mindre. (Fast Hokkaido kom inte att tillhöra Japan, fören på 1800-talet.) Det kräver en hel del sjötransporter, för att hålla ihop landet. Till det kom ett flitigt badande, i basänger och varma källor. Är det någon som tror, att nästan ingen kunde simma? Inte jag i alla fall!

Det där med blåsrör och giftpilar, låter som en efterhandskonstruktion. Vad jag vet har dom traditionellt använts,
av Amazonas utinvånare, och kanske andra regnskogsindianer. Finns det några som helst belägg, för sådana i Japan på den tiden? Det tvivlar jag starkt på.

Hexmaster sa...

Visst, visst.