2007-11-28

Arn

Detta börjar likna Flat Earth Society, men jodå: Det finns, enligt trovärdig uppgift, folk som på fullt allvar tror att Arn är en historisk person. Till dessa hör dock, lyckligtvis, inte författaren själv, följande citat till trots:

Den som byggde kyrkan i Forshem, den från det Heliga Landet hemkomne tempelriddaren, var den som skapade de mirakulösa segrarna vid Lena och Gestilren. Därför talar vi svenska idag och inte danska. Där föddes Sverige. Arn Magnusson fanns alltså. Han är vår landsfader.

/ Jan Guillou om spåren efter Arn Magnusson, citerad ur en turistbroschyr utgiven av Västergötlands länsmuseum (länk).

I TV-serien, som är gjord med normala journalistiska pretentioner, sade jag naturligtvis aldrig sådant som att "Arn Magnusson fanns alltså, han är vår landsfader." Citatet från turistbroschyren, som Hemtun väljer att avsiktligt misstolka, beskriver en fundering om en sådan möjlighet inför riddargestalten i en av relieferna på Forshems kyrka.

/ Jan Guillou besvarar kritiken i nättidningen Svensk Historia (länk)

- Det sägs att en del turister blir arga när de får veta att Arn Magnusson aldrig funnits utan är uppdiktad av Jan Guillou?
- Ja, så är det. Någon som studerat ett släktträd över Folkungaätten kontaktade mig och undrade varför de inte hittade Arns gren. Guider säger också att folk har avbokat resor, men jag tror att det har uppstått många skrönor om detta.

/"Arn-samordnare" Anja Praesto intervjuas i Dagens Samhälle 39/2007

1 kommentar:

Anna Forss sa...

Åhhhh, plizzzz, have mercy on my soul... Tänk att folk kan ta en skönlitterär bok (davincikoden, arn, etc) och bara anta att det är sant för att det finns vissa detaljer som är verkliga.

som att tro att pingu är på riktigt för att det finns pingviner.