2007-11-24

Adamskis UFO

Känns denna igen?

Bilden togs av en George Adamski, uppgivet datum är den 13 december 1952.

Den föreställer, återigen enligt upphovsmannen, ett rymdskepp från planeten Venus. Piloten Orthon tog med Adamski på en tur till hemplaneten, han fick även åka med till bl.a. månen, där han såg skogar, floder och städer...

Bortsett från allt annat så verkar föremålet varken vara Unidentified eller Flying. Det föreställer en gaslampa av s.k. dreilicht-modell ("tre ljus"), tillverkad av den tyska firman Auerlicht under 20-talet. Detta enligt filmaren Harry Hasso som den UFO-intresserade journalisten Eugen Semitjov pratade med. Hasso kände igen lampan från en reklamfilm han hade gjort för Auerlicht.

Jag har inte lyckats hitta någon annan bild på lampan ifråga, bara ett antal vars utformning starkt påminner om den. Den detalj som jag främst gått bet på är de tre klotformade prylarna som jag gissar är s.k. Gasglühkörper, dvs. själva lamporna. Men vad sägs om detta UFO:


Förlagan är varken från Venus eller månen utan stadsdelen Mahlsdorf i Berlin (foto M. Jurziczek):


Det vore mycket intressant att få se en äkta dreilicht på en ordentlig bild. Den torde heller inte vara helt värdelös på kuriosa-marknaden. Ifall någon råkar ha en någonstans.

Några källor:
Nyhetsbrevet Innerspåret 2/1999 med artikel om gaslampan (tipstack till LaunS på ST)
Berliner Gaslaternen-Website: Hängeleuchte A11 (vad vore nätet utan alla dessa entusiaster!)

Relaterat:
Faktoider.nu: UFO

Inga kommentarer: