2007-11-06

Tabasco

Den starka sås som blivit ett begrepp har fått sitt namn efter pepparsorten (en variant av Capsicum frutescens, chilipeppar) som fått sitt namn efter provinsen Tabasco i södra Mexiko, som i sin tur fått namn efter en flod. (Har ingen kläm på hur floden fick sitt namn.)

Efter det mexikanska kriget på 1840-talet kom åtminstone en soldat, överste White, hem till Louisiana med tabasco-peppar. Det verkar också ha varit han som först kom på att konservera pepparen genom att först koka den och sedan blanda med vinäger. Så småningom förfinade Edmund McIlhenny Jr. receptet, och buteljerade dekokten på de små flaskor som är praktiskt taget oförändrade in i våra dagar.

Nedanstående uppgift är just av det ironiska slag som stortrivs i mytform, så jag föredrar att återge citatet som jag läste det. Många liknande exempel finns; som att Goethe var mycket stolt över sitt arbete med färgteori, H. P. Lovecraft skrev enorma mängder poesi, eller att Alfred Nobel allvarligt övervägde att testamentera sin förmögenhet till arbetet med att få folk att kremera sig istället för att begravas hela.

Historian Shane Bernard says that at the end of his long life, Edmund McIlhenny wrote out a sketch of what he would be remembered for -- his many accomplishments. He devoted not a single word to TABASCO.

National Public Radior: Tabasco's Hot History

Not: Vad gäller namnet "tabasco" så ägs och försvaras det av firma McIlhenny, trots att det är såväl en flod som en delstat och en pepparsort därtill.

Inga kommentarer: