2023-04-18

Ohemliga frimurare

SVT Nyheter Värmland kan nu avslöja att flera av de som styrt Karlstad de senaste åren inte bara är politiker – utan också medlemmar i frimurarna.

Hemliga makteliten som styr Karlstad – flera kommuntoppar är med i frimurarna, SVT 12 april 2023

Formuleringen ”kan nu avslöja” tyder på att man på SVT:s Värmlandsredaktion är stolta över detta gräv. I själva verket är det inget gräv alls. Frimurarnas medlemslistor är offentliga.

- Ett ex från 1989, framgrävt på bokbörsen.se. 110:- för det avslöjandet.

Medlemsmatrikeln för Svenska Frimurare Orden – så skrivs det – finns visserligen inte på webben, annat än för medlemmar. Tryckta matriklar, med samtliga bröder listade, ges ut vartannat år (vartannat år ges den så kallade ämbetsmannadelen ut).

- Ut klubbtidningen Frimuraren 2021-1

Jag har sett uppgifter om att matrikeln slutade tryckas för några år sedan pga kostnadsskäl. Det motsägs av uppgifter som denna.

Läser man texten innantill ser man också att SVT Nyheter Värmland skiljer på hemliga dokument och medlemsregistret, det senare hör inte till de förra:

SVT Nyheter Värmland har tagit del av hemliga dokument från frimurarna samt deras medlemsregister.

Men allt annat i rapporteringen andas ”scoop”, här har vi ett avslöjande. När det i själva verket är en rutinkontroll.

Frimurarna själva poängterar om och om igen att ”Ingenting utom ritualerna är hemligt”. Detta har uppenbarligen inte gått hem överallt, och jag misstänker att det inte bara är SVT:s Värmlandsredaktion som fortfarande svävar i okunskap.

(En helt annan sak är deras vinkling, att bröder svurit varandra lojalitet in i döden och därmed utgör ett gravt jävsproblem. Den är inte fullt lika elementär som frågan om det icke-hemliga medlemskapet. Även om det känns svårt att lita på några som försökt att utmåla ett icke-gräv som gräv.)


Inga kommentarer: