2023-04-05

Ray Kroc och McDonalds

- Richard och Maurice McDonalds

Jag vet inte varifrån denna bild kommer. Men den dyker ständigt upp när man söker bilder på bröderna McDonalds, de som grundade företaget 1940. (Ibland ser man 1937 nämnas. Det året grundade deras far Patrick matstället The Airdrome i Monrovia, Los Angeles.)

Richard ”Dick” McDonald finns det bättre bilder på. Som denna.

Maurice är svårare att få tag på. Hittills har jag gått bet.




Däremot har jag på nätet hittat ett antal bilder med en herre som påstås vara Maurice McDonald. Det är han inte.

Han är Ray Kroc, här på omslaget på en bok utgiven av etablerade förlaget Heinemann. Han är också relevant i sammanhanget: Det var han som gjorde McDonald's stort. Och sedan ville ha precis hela äran för företaget, så till den grad att historieförfalskning bedrevs. Som när han kallades ”grundaren” i företagets officiella historik (vilket lurade många), så länge som det gick och lite till. Eller när han lät riva den allra första McDonald's-restaurangen. Till skillnad från hans första McDonald's-restaurang, som bevarats som en sorts helig plats, och som även svenska McDonald's påstod var den allra första McDonald's-restaurangen.

Att folk på nätet blandat ihop en av bröderna McDonalds med Ray Kroc är förklarligt, utifrån brist på Maurice-bilder och att personerna ofta nämns i samma sammanhang. På alla andra sätt är det halsbrytande ironiskt att se just honom kallas McDonald, han som ville utplåna även minnet av bröderna.

Den här varianten dyker också upp. Där herrn till höger är en yngre version av herrn i mitten.


Inga kommentarer: