2023-04-03

Lördagsfråga 748: Rundabordare

  1. (Med början kl 1) Sir Gawain Westray Bell var guvernör över Norra Nigeria 1957–1962. Jag får inte kläm på områdets historia men på den tiden fanns det alltså en brittisk koloni med det namnet.
  2. Tristan da Cunha är definitivt brittisk, exakt hur den lilla avlägsna vulkanön nu klassificeras (krångligt). En sak vet jag och det är att man inte kan bo mycket ensligare än så här på denna planeten.
  3. Percival Lowell är mest känd för att ha beforskat kanalerna på Mars, därefter för att ha letat efter ”Planet X”, vars koppling till den Pluto som en assistent upptäckte 1930 inte är så okomplicerad som det ofta framställs. Han är inte alls känd för sina studier av Kanalerna på Venus, som vi ser här. Eller vad det nu är.
  4. ”KPT Spheroid Designer”: Klot-design i KPT, Kai's Power Tools. Kai Krause blev på 1990-talet känd för program med iögonenfallande gränssnitt.
  5. Merrill's Marauders (1962) handlar om ett jägarförband med den officiella beteckningen 5307th Composite Unit (Provisional), den inofficiella just ”Merrill's Marauders”, och anropsnamnet Galahad. Av ursprungligen 3000 man lever idag en: Russell Hamler, född 1924.
  6. Den enhorniga geten Lancelot, som en del föredrog att kalla enhörning, med sina skapare. Jag tog upp honom i Äkta enhörningar.

Gawain, Tristan, Percival, Kay, Galahad och Lancelot var ju några av riddarna kring runda bordet. Den satte Löjliga familjen.


Inga kommentarer: