2023-01-22

Stridsvagnar och inte stridsvagnar

- Journalist's Guide to Tank Identification är inte helt på allvar, men heller inte helt på skoj – där hittar man ofta det bästa. Vi återkommer till den.

Få se hur mycket dask jag får i kommentarerna av folk som verkligen kan sånt här … Klassificeringar är inte mina utan från Wikipedia.

Vanligtvis har vanliga media inte mycket att berätta om vapensystem av olika slag. Men nu lever vi i en intressant tid och kan dagligen ta del av rapporter där folk som inte brukar skriva om sådant skriver om sådant. Och då är det inte så konstigt att det blir fel ibland.

Inte för att en bloggpost räcker för att reda ut vad som kännetecknar alla sorters stridsfordon. Men att konstatera vad som i korthet kännetecknar en stridsvagn, det borde rymmas här.

Först Nationalencyklopedins kortfattade definition:

stridsvagn, beväpnat, pansrat fordon, ett stridsmedel som i sig förenar vapenverkan, rörlighet och skydd.

- NE: stridsvagn

Häromdagen berättade Aktuellt om de senaste bidragen från omvärlden till Ukraina. De hade med sig expertkommentatorn och doktorn i rysk krigföring Oscar Jonsson. Då passade man på att låta denne säga några ord om vad som skiljer stridsvagnarna bakom från de andra fordonen. Närmare bestämt är de stridsvagnen Challenger 2, stridsfordonet M2 Bradley, pansarskyttefordonet Marder, pansarvärnskanonbilen AMX-10 och stridsvagnen Leopard 2 (som dessutom används i svenska försvaret under beteckningen stridsvagn 122).

- Aktuellt, SVT 16 januari 2023 kl 21, vid 9:40 och en minut framåt

Tre faktorer utmärker stridsvagnar: eldkraften, framdrivningen och vikten. Vapenverkan, rörlighet och skydd.

Stridsvagnar är tyngre. Challenger 2 väger 63–70 ton och Leopard 2 55–63 ton. Det kan jämföras med Bradleys 30, Marders 38 och AMX-10 RCs 16–22 ton. Vikten utgörs främst av pansar och är därmed ett mått på hur mycket stryk de tål.

Stridsvagnar har mer eldkraft: Challenger 2 och Leopard 2 har båda en s.k. primär beväpning på en 120 mm kanon; Bradley har en på 25 mm, Marder 20 mm och AMX-10 RC 105 mm.

Dessutom är stridsvagnar bandfordon: långsammare på vägar, men med mycket bättre framkomlighet utanför dem. Jonsson nämner inte denna detalj, den brukar folk heller inte missa eftersom larvbanden ingår i den populära bilden av stridsvagnar. Det enda hjuldrivna fordonet ovan är som synes pansarvärnskanonbilen AMX-10 RC.

Nu en liten övning!

Här har vi fyra fordon. Vilka är stridsvagnar?

Idén kommer från fina tvtropes.org; även om de inte fokuserar på mytknäckande så har jag då och då anledning att återkomma dit. Som deras artikel om hur allmänheten, inklusive många i media, kallar alla militära bandfordon med kanoner och pansar för ”stridsvagnar”.

Armored cars [pansarbil], self-propelled guns [bandhaubits], armored personnel carriers [pansarskyttefordon] and several other types of armored fighting vehicles [pansarfordon] can be and frequently are misidentified as tanks, just as every warship is a "battleship" to most civilians.

- tvtropes: Tanks, but No Tanks

För tio år sedan skrev jag bloggposten Dagis, mellanöl och maskingevär om vad som händer när fackspråk och allmänna tungomål krockar. Fackspråkens relevanta vokabulärer är exaktare och rikare inom sina avgränsade fält än det allmänna språket någonsin haft anledning att vara – så klart. Man behöver inte skämmas ett ögonblick för att man inte kan skilja på strv och pvpjbv – OK, just de kan även en amatör skilja på – eller ens kunna utläsa förkortningarna. Men det finns heller ingen anledning att sväva i fullständig okunnighet. Redan att veta att det finns fler sorters militära fordon än strids- och bandvagnar är det förvånansvärt få som vet.

Vi tar den där ”journalistens guide”. Det inledande ”Tank” t v kan ge intryck av att den fokuserar på typer, men för samtliga fordon utom den inledande T-72:an är det modellbeteckningar som anges. För övrigt är samtliga utom den sista sovjetiska. Eftersom jag här fokuserar på typerna är dessa fetstilade nedan.

 • BMP: En serie pansarskyttefordon.
 • MT-LB: En pansarbandvagn.
 • SAU: En bandhaubits oftare kallad 2S1.
 • BTR-T: Ett trupptransportfordon.
 • ZSU: ZSU-57-2 är en sovjetisk luftvärnskanon; beteckningen ”ZSU” ensam står för luftvärnsfordon i allmänhet.
 • AT-T: En artilleritraktor.
 • IMR: Ett ingenjörsfordon, med plog, lyftkran och annat man kan ha nytta av.
 • Volvo 740: En svensk personbil.

Som kontrast till ovan nämnda Aktuellt: Rapport illustrerade nyheten om stridsfordon 90 till Ukraina med en bild på en stridsvagn 122.

Till sist facit på utmaningen: Inget av fordonen är en stridsvagn.

 1. Luftvärnskanonen ZSU-23-4
 2. Stridsfordonet M2 Bradley
 3. Bandhaubitsen PzH (Panzerhaubitze) 2000
 4. Pansarvärnskanonvagnen M50 Ontos


6 kommentarer:

Anonym sa...

Med beröm godkänd. Stöter du på mig?

Skämt åsido, bra förklaring men vid dags ände gäller:

"Jag skulle vilja påstå att det är framförallt vilken stämpel man sätter på fordonet."
Citat av Hans, 'du vet var ', tis jun 29, 2010 2:25 pm

MVH

Hans

Anonym sa...

Är Volvo 740 ett skämt? Den är väl inte bepansrad.

Anonym sa...

Definitionen på "tank" i amerikanska armén skiljer sig något tror jag. Ifall jag minns rätt var det:

1. Huvudbeväpningen är en direktskjutande grovkalibrig kanon. (Pansarhaubitsar går alltså bort på att de inte är direktskjutande.)
2. Fordonet är väl pansrat.
3. Fordonet är bandgående.
4. Fordonet har ett torn (stridsvagn S och flera tyska "tank killers" StuG gå alltså bort, fast på svenska kallar vi dem nog stridsvagn i alla fall).

Sensemaker

Henrik sa...

Frågan är om Ontos är en pansarvärnskanonvagn. Beväpningen är ju inte med kanoner.
Det är mer en pvpjv.

/Henrik

Anonym sa...

Henrik, jag tycker nog att Hex har rätt. Det är en kanonbeväpnad (!) bepansrad historia, det som förvillar kanske är att kanonerna är utanpåliggande och rekylfria men i sak ändrar det inte stämpeln på fordonet.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Jag kan inte ämnet utan har som sagt använt de beteckningar som används på Wikipedia rätt av.