2023-01-18

Fem felfria fän

- Rabbinsk okulärbesiktning av kvigan Zippora, som för övrigt fått namn efter Mose fru (foto Reuters)

Torsdagen den 15 september 2022 landade fem kvigor från Texas på Ben Gurions flygplats, Israel. De fick ett festligt mottagande med sång och lovpris. Sedan dess har nyheten blivit uppmärksammad lite varstans, främst men inte enbart i Israel. Inte konstigt – det är inte var dag man får se en biblisk profetia uppfylld!

… En vad för något?

Så här börjar den instruktion man utgått ifrån (vi tar strax resten):

De skall föra fram en röd ko, en som är utan vank och lyte och aldrig har gått under ett ok.

Vad avser ”utan vank och lyte”? Frisk och välskapt? Jo, men inte bara: Enligt den tolkning som man kommit överens om ska kon aldrig ha blivit betäckt, och vara rödfärgd ner till sista hårstrå – den får inte ha ett enda strå med avvikande färg. Därav rabbin med förstoringsglas. Det räcker heller inte att göra kontrollen en enda gång eftersom olikfärgade strån kan dyka upp efterhand. Inte heller accepteras kor som fått öronbrickor, eftersom sådana kräver hål i örat; och eftersom id-märkning är obligatorisk på många håll är det kravet svårare att få uppfyllt än man kan tro (tatueringar går också bort, med besked).

Sådana ”felfria” kor, parah adumah, har det inte funnits i Israel på länge – tvåtusen år, sägs det. Under lång tid, kanske inte så länge som tvåtusen år dock, har man letat vida omkring efter några. Så småningom fick man napp, i Texas minsann. Och det med besked: Hos en synnerligen välsignad uppfödare hittades hela 21 ”perfekta” kvigor, enfärgade och omärkta och allt. Att de saknade id-märkning berodde, enligt vad som påstås, på att uppfödaren inte kände till regelverket.

Det ska sägas att sådana kvigor hittats förr; den goda nyheten har basunerats ut flera gånger. Men varje gång har man fått ta tillbaka sedan man hittat något ”fel” på någon av dem. Fram tills nu: Den här gången har boskapen klarat varje undersökning av varje instans varje gång. Åtminstone hittills …

Mycket jobb! Vad det ska vara bra för?

Här är hela receptet och vad slutprodukten användes till:

Herren talade till Mose och Aron: Detta är den lagbestämmelse som Herren har fastställt: Säg till israeliterna att de skall föra fram en röd ko, en som är utan vank och lyte och aldrig har gått under ett ok. Ni skall överlämna den till prästen Elasar, och den skall sedan föras utanför lägret och slaktas i hans närvaro. Därefter skall prästen Elasar ta av dess blod på fingret och sju gånger stänka blodet mot uppenbarelsetältets framsida. Sedan skall kon brännas upp i hans åsyn: hud, kött och blod skall brännas tillsammans med inälvorna. Prästen skall ta cederträ, isop och karmosinröd ull och kasta det på bålet där kon ligger. Han skall tvätta sina kläder och bada och får sedan komma in i lägret men är oren till kvällen. Den som brände kon skall också tvätta sina kläder och bada och vara oren till kvällen. Därefter skall en man som är ren samla upp askan efter kon och lägga den på en ren plats utanför lägret. Den israelitiska menigheten skall ta hand om askan och använda den till reningsvatten. Detta är ett syndoffer. Den som samlade upp askan efter kon skall tvätta sina kläder och vara oren till kvällen. Detta skall vara en oföränderlig stadga för israeliterna liksom för invandrarna som bor hos dem.

- 4 Mosebok 19:1–10

Det renande kopulvret användes för att rena leviterna så de kunde träda i tjänst. Eftersom saker hänt sedan dess behöver processen göras om, så man kan få fram en ny generation av präster åt Herren. Korna kommer att hållas på två olika orter, båda hemliga. Då och då kommer de att kontrolleras. Och 2024, är tanken, kommer ett djur som man hett önskar har befunnits utan vank och lyte att slaktas, kremeras och så vidare. När sedan de sålunda framtagna kohanim (plural av kohen, en manlig ättling i rakt nedstigande led från urprästen Aron, även använt som efternamnet Cohen) finns på plats kan man börja bygga Templet, den tredje upplagan av den superheliga bostaden åt Herren יהוה efter Salomos och Serubabbels (den så kallade Västra muren, allmänt känd som Klagomuren, ingick i en utökning av det andra templet som beordrats av självaste Herodes). Sedan kan man återuppta offrande enligt Skriften (slakt-, bränn- osv) i Jerusalem, för första gången sedan det senaste templet förstördes av romarna år 70.

Jag vet inte hur judar i allmänhet ställer sig till tanken på djuroffrandets återkomst. Men det finns inte så få som arbetar för att få åtminstone enstaka offer utförda, utan eller (helst) med tempel. I våras greps sex personer från gruppen Chozrim Lahar, ”Återvänd till tempelberget”, misstänkta för att ha förberett offrandet av en get på platsen.

The movement "Chozrim Lahar " ("Return to T. mount") is a movement which advocates the building of the Holy Temple in its place on Mount Moriah.

- Jag kan inte låta bli att citera från gruppens sida på Facebook

Arrested? NIS 400. Arrested with a goat/lamb? NIS 800. Managed to sacrifice? NIS 10,000.

- Ett flygblad från Chozrim Lahar utlovar 1 200, 2 400 respektive 30 000 kr

Grejer! Men vi är ändå inte framme vid den viktigaste poängen med kvigorna.

Offrandet är inte bara återupplivandet av en tradition. Enligt en rabbinsk lära har man, sedan Mose tid, offrat prick nio ”perfekta” kvigor. Och enligt den synnerligen respekterade rabbinen Maimonides (som levde i Córdoba på 1100-talet) kommer ingen mindre än självaste fridsfursten att egenhändigt offra kviga nr 10.

Där har vi vad det hela ska vara bra för: Messias ankomst (”Äntligen!”). Nog kan det vara värt en del besvär?

Flera har funnit det målet värt att arbeta för. Som Tempelinstitutet, som sedan det grundades 1987 letat efter ”perfekta” kor. De är mindre begivna på civil olydnad än Chozrim-grabbarna, men, antar jag, minst lika gudfruktiga. Se även deras artikel på Wikipedia: The Temple Institute. Där finns bland annat en lista med nära hundra rituella prylar som kommer att behövas i templet. Flera har redan tillverkats och är redo att tas i bruk, sedan de renats så klart.

- Stinson med Mighty Fortress-tröja; från Boneh Israels Facebook-sida

Det där är åtminstone det judiska motivet till kvig-hanterandet. Men även kristna har varit engagerade. Som till exempel Byron Stinson, som var den som fick till det där nappet i Texas. Hur har de resonerat?

Why search for a cow? These Red Heifers can bring world peace! The bible teaches us, that the key for building the Third Temple (the House of Prayer for All the Nations) is purifying us with the red heifer in Jerusalem. You can help us with our 2,000 year old hunt!

- Bild och text från bonehisrael.com

Stinson är med i Boneh Israel, ”bygg Israel”. Det är en kristen organisation som samarbetar med Tempelinstitutet. Sedan det bildades i januari 2021 har det också letat efter ”perfekta” kvigor som kan skickas till Israel och bli underpulver, så det tredje templet kan byggas, så Messias kan träda fram.

Men några detaljer skiljer den kristna och den judiska visionen åt. Stinson med bröder och systrar förväntar sig att få se Jesu återkomst, som ju på sätt och vis är en ännu större händelse än den judiske Messias ankomst, då den signalerar början på den yttersta tiden. Som kristna väntat på ett bra tag, om än inte lika länge som judarna väntat på Messias. Där har vi den andra anledningen till att leta efter ”felfria” helröda kor: Apocalypse Cow! (Det underbara begreppet hämtat från Fortean Times där jag först läste om det hela.)

 - ”Israel Welcomes Five RED HEIFERS: Bible Prophecy Event Signaling Third Temple?” Erick Stakelbeck på Watchman Newscast förkunnar goda nyheter

Några andra källor (de första två är äldre, de sista två aktuella):


3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, igår och idag.

"Inte heller accepteras kor som fått öronbrickor, eftersom sådana kräver hål i örat; och eftersom id-märkning är obligatorisk på många håll är det kravet svårare att få uppfyllt än man kan tro (tatueringar går också bort, med besked)."

Kan du vidareutveckla med tatueringar? Vilken bok m.m. är referensen - i grova drag.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Boken är Tredje Mose: ”Inte heller skall ni tatuera er. Jag är Herren.” (3 Mos 19:27) Jag antar att det klara beskedet för folk även gäller nöt.

Hans sa...

Tack.

MVH

Hans