- Ännu en TDB, 24 januari 2023. Miljöministerns verkliga konto skrivs ”RPourmokhtari”, inte ”PourmokhtariR”.
Då och då dyker lurifaxar upp som visar oss hur lätt vi låter oss luras. Som Alan Sokal (bloggpost), som fick en nonsenstext publicerad i en publikation som var så postmodern att den tryckte allt som såg tillräckligt avancerat ut. Andra skapar konton på de sociala medier där vi får reda på det mesta nu för tiden. Där kan de med ytterst enkla medel få ut fejk och hittepå. Exempel ges dagligen och stundligen. Som när kontot med det föga iögonenfallande namnet @AbdulFtb dök upp på twitter och hävdade att drottningen var död – det underlättade att den ansvarige tagit det längre namnet ”BBC Breaking News” inklusive rätt logga (Trollande på förskolenivå).
- Jag antar att detta verkligen är Debenedetti … Namnet stavas lite olika; jag använder här den som han själv ger prov på ovan.
Italienaren Tommaso Debenedetti har fejkat mer än de flesta. Han började med att skriva ”intervjuer” med författare som han aldrig träffat. Många av dem publicerades i italienska tidningar. Det hela brast först när en journalist frågade Philip Roth om dennes uttalanden om Obama. (Roth, Grisham and the scoops that never were, The Guardian 31 mars 2010.)
Sedan dess, säger sedan 2011, har han skapat falska konton på Twitter. De flesta har han använt för att berätta för världen om kändisar som avlidit. Det är en pålitlig genre; många kändisar får stå ut med att se sig själva dödförklaras stup i kvarten.
Visst behöver folk lära sig basal källkritik. Men att försöka hamra in det medelst likadana exempel i över ett decennium … Då undrar jag om man inte har andra problem, av ett helt annat slag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar