2023-01-23

Lördagsfråga 738: Albatross

  1. Gustave Doré illustrerade Coleridges The Rime of the Ancient Mariner lika förtjänstfullt som vanligt. I den gamle sjömannens sång har en albatross en viktig roll.
  2. Minkryssaren SMS Albatross på grund – ett svenskt grund – 1915. Läs om episoden på Wikipedia: Slaget vid Gotland.
  3. John Cleese som sur albatrossförsäljare på Hollywood Bowl 1980.
  4. Mike Mondano är mest känd som hockeyspelare, en riktigt bra sådan dessutom. Efter hockeykarriären blev det mer tid över för golf. Hans framgångar där kunde inte mäta sig med de i NHL (det hade varit en utmaning), men en gång fick han till det: På en kändistävling 2021 spelade han det sista hålet tre slag under par. Det konststycket kallas double eagle over there, albatross over here. Bland icke-golfare är albatrossen inte alls lika känd som hole in one; vilket som är ”bäst” diskuteras bland kännarna.

Hans satte åtminstone nr 2, och då dess namn utgjorde svaret på det hela räknas det som en vinst.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Aargh! Trodde det var något knepigare. Fleetwood Mac kanske...Hittade de två första. Cleese kände jag till och har på DVD men mindes inte sammanhanget...

Tricky sa...

Sju minuter för sen. Ska inte fundera så länge på en fyndig formulering nästa gång. Det gjorde ju inte Hans. Men jag är inte bitter. 🙄

Anonym sa...

Jag ber om ursäkt Tricky. Jag har sedan länge gett upp med att försöka lista ut frågan (och oftast svaret) så jag bara slänger in det jag kan, militärtenikpornografi.

MVH

Hans

Unknown sa...

Det är väldigt sällan man hittar något att kommentera som tveksamt i den här bloggen!

Men att det skulle finnas en osäkerhet kring vad som är bäst mellan en Albatross och en HIO i golf är nog inte helt korrekt. Sannolikheten att man får uppleva en Albatross under sin golfkarriär - eller ens vara nära händelsen - är mycket låg. Det är väl svårt att sätta exakta siffror på den men det bör vara i magnituden 1:100 eller något sådant i jämförelse med en HIO.

Med vänlig hälsning, Björn

Hexmaster sa...

Golf hör till de många fält där jag varken har kunskap eller nämnvärd motivation att bättra på den, så där har min felbarhet särskilt goda möjligheter att göra sig påmind. Om ni som kan golf är ense om att albatross slår hole-in-one så har jag missuppfattat det jag sett i frågan. Kanske det är enslagshålets berömdhet som stör? Hole-in-one känner ju alla till, hur lite golf man än kan, vilket inte kan sägas om albatrossen.


Joakim E sa...

Jag kan inte heller mycket om golf men Björn får stöd av Wikipedia (en:Hole in one), med referens till en artikel från Golf World. Och också, tycker jag, av sunt förnuft. Att slå en HIO på ett par 3-hål kräver faktiskt inte mer färdighet än en "normalbra" golfare besitter, kombinerad med en stor portion tur (fast proffsen behöver naturligtvis något mindre tur). En albatross kräver däremot att man når green i färre slag än "avsett" och dessutom råkar få i bollen i hål, det måste vara mer imponerande.

På ett par 4-hål blir ju HIO och albatross samma sak. Det har hänt ibland. John Hudson slog HIO på två hål i rad (ett par 3 och ett par 4) i en tävling på 70-talet.

Tydligen (enligt samma WP-artikel) finns det till och med några som lyckats med en "kondor", dvs. 1 slag på ett par 5-hål. Dock under speciella förutsättningar och inte på officiell tävling.