2023-01-10

Japanska födslar 1966

Det är länge sedan Japans födelsetal låg på den nivå strax över två födda barn per kvinna som krävs för att hålla befolkningen intakt. Därför är det många som plockat fram diagram över utvecklingen, tittat och grubblat. Och alla som sett diagram som går tillräckligt långt tillbaka i tiden har hajat till över samma sak: Vad var det som hände 1966?

Svaret är att det var astrologi som hände.

Japans astrologi bygger, som så mycken annan kulturhistoria i den världsdelen, på kinesiska traditioner. Den relevanta kinesiska astrologin har inte med planeter att göra, åtminstone inte på något direkt sätt, utan utgör dels den djur-cykel som väl är någorlunda allmän kunskap, dels den mindre kända element-cykeln (som inte har fyra element utan fem, inkl metall). I skrivande stund är det slutet på tigerns år + vatten, det år som börjar nu den 22 januari är kaninens år + vatten. Spridda slagningar antyder att vattenkaniner är mjuka och känsliga personer, smidiga och eleganta. Så om någon tyckte att västerlandets solteckensastrologi, som delar upp mänskligheten i tolv likadana delar, var korkad så det räcker, så kan man tipsa om den kinesiska, där karaktärer inte fördelas månadsvis utan årsvis.

Bläddrar man bakåt finner man att 1966 var eldhästens år. De lär vara intelligenta, energiska och muntra. Dessutom lär kvinnliga eldhästar vara starka och självständiga, farliga och otursförföljda, och i allmänhet dåligt bröllopsmaterial. Det var åtminstone det som lärdes ut inför 1966. Och det fanns tillräckligt många japaner som trodde på det tillräckligt mycket för att skapa en rejäl dipp i statistiken: Det föddes ca 463 000 färre barn än förväntat. (Som Håkan påpekar kan det även tillskrivas förväntade problem för ev flickebarn, oavsett vad föräldrarna tror om astrologi.) Vilket innebär att det än idag finns betydligt färre japaner på 56 år än på 55 eller 57.

Den kinesiska djur/element-zodiaken har en omloppstid på 60 år. Nästa hinoe-uma inträffar 2026. Få se om vidskepligheten går lika brett och djupt då som på 1960-talet.


Källor:

- Wikipedia: Birth rate in China

En till: Om den kinesiska astrologin hade sådant genomslag i Japan, vilket genomslag hade den då inte i Kina? Jag vet inte hur pålitlig statistiken är, men tänker att man där hade mycket att tänka på ändå, några år efter ”det stora språngets” tokerier och strax innan ”kulturrevolutionens” överjävligheter.


4 kommentarer:

HJ sa...

Det kan vara värt att komma ihåg svårigheten att utplåna en sådan föreställning. Folk anpassar sig till myter även om de själva inte tror på dem, det som spelar roll är hurpass utbredd man bedömer att föreställningen är.

Flygbolaget sjäv tror inte att 13 är ett olyckstal, men om de bedömer att det finns tillräckligt med passagerar som bryr sig, så skippar de den stolsraden. Blivande föräldrar tror kanske inte att just deras dotter född ett visst år kommer växa upp och mörda sina man, men om de bedömer att många andra i runt dem tror på myten, så är det kanske värt att vänta ett år. Det kostar på att gå först, även om man har rätt.

/Håkan

Hexmaster sa...

Klok kommentar. Intressant fenomen i sig som jag borde ta upp nån gång.

Wulfahariaz sa...

Västerländsk astrologi kan också klara sig utan planeter, i alla fall i kvällstidningarnas enklare horoskop. (Men det hade du nog koll på.)

Hexmaster sa...

Skillnaden på gammal astrologi där varenda himlakropp räknas, och den nya förfuskade solteckensastrologin, var en av de första faktoiderna jag tog upp en gång i tiden. Så jodå, det hade jag koll på. :-)