2022-04-28

Är tripp eller trull störst?

UR:s barnprogram Tripp Trapp Träd följer NE:s linje. Anna Maria Roos i Sörgården (1912) följer SAOL:s.

Se här en fråga som delar folket – utan att ni vet om det.

Ramsan tripp, trapp, trull känner alla till. Den kan användas om tre olika stora ting, eller personer eller bockarna Bruse eller vad man nu har, ordnade i storleksordning. Nu kommer frågan: Är tripp eller trull störst?

Efter att, så att säga, ha rekognoscerat landskapet, har jag funnit en del fakta i målet. De flesta verkar ha klart för sig om tripp eller trull är störst. De flesta verkar heller aldrig ha tänkt tanken att det skulle kunna vara på något annat sätt.

Jag blev tvungen att läsa frågan flera gånger för att förstå vad frågeställaren egentligen menade; det är väl självklart att trull är störst! Eller?

- Anna Antonsson känner marken bäva (och tar ställning) i En smått irriterande tripp, Språktidningen 12 juni 2016

Jag är fascinerad av sånt här, där folk av olika skäl hamnar i ena eller andra lägret – utan att veta om det. Det påminner om uppdelningen av plättar/pannkakor, där folk också tagit som en självklarhet att alla gör som de (se bloggposten Pannkakor och plättar).

Vad säger de källor som vi brukar ta till för att avgöra saker och ting? Jo, de är också oense.

trull interj.

  • i frasen tripp trapp ~ tre personer eller eller föremål av ökande storlek varvid skillnaderna mellan de olika storlekarna är ungefär lika
- NE:s ordbok: trull

3tripp interjektion

  • tripp trapp trull för att ange företeelser med avtagande storlek

- SAOL: 3tripp

särsk. i allmännare anv., åsyftande tre personer l. saker l. enheter o. d. som är uppställda i l. har sinsemellan ökande l. avtagande storlek l. värde l. dyl.

- SAOB: TRIPP

SAOB nämner även att ramsan först användes om spel. Ett antal olika spel har kallats tripp trapp trull genom åren, med det gemensamt att de varit enkla och på något sätt involverande tretalet.

Ett enkelt spel för de yngre. Den som först får tre i rad vinner. Pjäserna får endast flyttas ett steg och inte flyttas diagonalt.

- Pigans slöjd: Tripp trapp trull

- Tripp trapp trull, tre-i-rad, luffarschack (förväxlas sällan med den intressantare "stora" varianten) eller tic-tac-toe i WarGames (1983)


3 kommentarer:

Mikael Parkvall sa...

Språktypologin, alltså det jämförande studiet av världens språk, talar för att ”trull” borde vara störst. Det finns nämligen en tendens att låta ord med bakre vokaler (som i ”trull”) beteckna större saker, och ord med främre vokaler (som i ”tripp”) syfta på mindre.

Svenskans ”stor” och ”liten” beter sig därmed väluppfostrat (men inte engelskans ”big” och ”small”).

Joakim E sa...

Vill ni singla slant om saken så utgår min sanktion. Blir det krona, är tripp störst. Blir det klave, är trull störst. Men om jag ska vara med vid slantsinglingen måste vi flytta fram den några dagar.

Jag vet inte om utvecklingen av antal förvirrande ord i språket är positiv eller negativ, men det är kanske sak samma.

Frågor på det?

Anonym sa...

Jag har alltid uppfattat "tripp trapp trull" som saker i tre storlekar oavsett ordning. De kan lika gärna se ut som en prispall.