2022-04-25

Lördagsfråga 703: Ordnar

  1. En strumpebandshållare. En vanligt, snarare än den The Most Noble of the Garter som är Storbritanniens och därmed en av världens fräsigaste ordnar.
  2. Carlsbergs elefanter känner vi igen, på etiketten eller så här. Vet inte om det finns någon koppling mellan dem och den danska Elefantorden, som ska vara landets värsta i den vägen.
  3. Om det är exklusivt att gå omkring med strumpebandsorden så måtte det vara snäppet värre att ha tackat nej till den. Som Karl XII gjorde en gång. – Här finns även en enklare ledtråd, i form av svärdet, som kan påminna om den Svärdsorden som en gång delades ut till svenska krigare.
  4. Polstjärnan, den som aldrig går ner, kallas även Nordstjärnan, och har under det namnet varit populär symbol i svenska sammanhang. Den fick också en orden, som fram tills 1975 delades ut som belöning för "medborgerliga förtjänster".

Den frågan ordnade sig lätt. Joakim E blev först.

 

3 kommentarer:

Joakim E sa...

Ja oj vad jag klurade vidare på den här. Svärdet var ett av mina många långsökta spår, men jag tänkte att om jag kallar en värja för svärd får jag nog Hans på mig. :) Men det där med den avböjda orden var ju intressant, och nytt för mig. Tydligen spånade han också på ett eget ordenssystem som aldrig blev av. Bland allt annat han spånade på där i Bender.

Angående "den som aldrig går ner" så låter det lite knepigt. Visst, Polstjärnan går aldrig ner oavsett var på norra halvklotet man befinner sig. Men på en given plats i Sverige är det ju många stjärnor som har den egenskapen, inklusive giganter som Vega och Deneb.

Hexmaster sa...

Det finns många stjärnor som inte går ner över Sverige, men icke desto mindre var den aspekten något man fastnade för när Nordstjärnan blev symbol. "Nescit occasum", "går aldrig ner", var ett motto som tidigt häftade vid den. Antar att stjärnans betydelse som nordlig visare spelade in minst lika mycket.

Anonym sa...

Joakim E behöver inte vara orolig, blankvapen är inte min starka sida, men passa dig om du kallar knallpåkar fel saker.
https://www.sjohistoriska.se/samlarna?p=8653
http://www.hhogman.se/vapen_blank.htm

MVH

Hans