Historiens första och länge mest berömda palladium var en staty. Det (palladiet, enligt SAOL) var i trä och hade ramlat ner från himlen som ett gudomligt godkännande av staden Trojas grundande och placering – Trojas grundande är betydligt mindre känt än Roms men det finns givetvis en fin skapelsemyt även här. Den (statyn) föreställde en gudinna, om det nu var Pallas eller Pallas Athena; två olika personer men samma namn, kan man säga. Den stod i Troja och utövade där sin skyddande magi; så länge den fanns på plats, kunde staden inte falla. Det var först sedan Diomedes och Odysseus lagt rabarber på den (bilden) som de kunde fortsätta med trähästen.
Så småningom kan palladiet ha hamnat i Rom. Det fanns åtminstone ett palladium i Rom, som många där åtminstone tyckte borde vara den trojanska.
Var det finns idag vet ingen. Kanske det hamnade i Konstantinopel/Istanbul.
Nu hoppar vi i tiden. 1910 öppnade Walter Gibbons The Palladium, en stor varietéteater i Londons West End. Den blev snabbt världsberömd, och är så än idag. Inte minst eftersom dess nuvarande ägare Andrew Lloyd Webber kört ett antal av sina inkomstbringande kioskvältare på den. Sedan 1910 har en rad teatrar och biografer fått namnet Palladium (som 1918 ett i Stockholm), vilket väl åtminstone delvis beror på förebildens glans.
Nu kommer en fråga som jag ännu inte hittat något svar på: Varför kallas biografer och teatrar för Palladium? Om namnet hämtats, direkt eller indirekt, från den berömda kollegan i London, kan frågan omformuleras: Varför heter Londons Palladium Palladium?
Jag har grävt i teaterhistoria och samtida tidningsartiklar utan att hitta så mycket som en antydan till förklaring. En möjlighet är att det helt enkelt lät bra med ett antikt namn; jag förutsätter att det var betydligt fler då än nu som kände till Trojas palladium. Man kan jämföra med andra teatrar i staden, som Coliseum, Lyceum, eller möjligen den Hengler's Circus (ifall man tänker på Circus Maximus) som revs och ersattes med The Palladium.Mr. Gibbons has not yet decided whether he will call the house the Palladium or the Arena.
- The Stage, 27 januari 1910
En förklaring som jag inte tror på går ut på att teatern skulle uppförts i renässans-arkitekten Andrea Palladios stil, och alltså vara "palladiansk".
Det här är alltså ännu en fråga där mer forskning krävs. Eller, om den redan är gjord, kanske bara ett besked från någon som sitter inne med facit.
1 kommentar:
Kanske är det paladiner inblandade? https://en.wikipedia.org/wiki/Paladin
Finns en karaktärsklass i D&D.
MVH
Hans
Skicka en kommentar