2022-04-18

Lördagsfråga 702: Ras

 
  1. "Att plocka svamp var ju fullkomligt jättebalbo" – SvD 23 oktober 1938. Mannen som under en kort tid var ett svenskt adjektiv hette Italo Balbo. Han utsågs till luftfartsminister under Mussolini. Han hade begränsad erfarenhet av området, men tog igen det, med råge. Bilden är från ett besök i USA 1933 dit man tagit sig i en imponerande eskader på 24 sjöflygplan – det måste ha varit en syn. Det var framför allt den expeditionen som gjorde honom världskänd.
  2. Pointe du Raz utgör spetsen på en lång udde, där Bretagne sträcker sig västerut. De marina förhållandena motiverar ett antal fyrar.
  3. The Rás var en av de största och mest ansedda cykeltävlingarna på Irland. Den tog en paus 2019 pga sponsorlet och har ännu inte återuppstått.
  4. Tafari Makonnen hade många titlar. En var Ras Tafari, "furst Tafari" ungefär. När man på Jamaica bildade en religion med densamme i fokus – han sägs vara identisk med Mose, och även ha en liknande funktion för en annan folkgrupp än judarna – kallade man den rastafari. En annan av hans titlar var Etiopiens kejsare; när han fick den återtog han ett namn han tydligen fått som liten (här slutade jag att gräva), nämligen Haile Selassie.

Ergo ras, i flera betydelse utom den vanligaste. Den satte Tomas.


Inga kommentarer: